Dyrlægehjælp til gadedyr i Algarve – del 8

, , ,

Hvis du endnu ikke har læst om baggrunden for vores projekt i Algarve, kan du gøre det lige her.

Anne fortæller…

Denne opdatering bliver lidt kortere end normalt, men jeg ville bare gerne dele en historie om den sejeste lille killing med jer.

Coconut

Katte – og andre dyr – kan blive født med alt for små øjne (“microphthalmia”) eller helt uden øjne (“anophthalmia”). Jeg havde aldrig – hverken som færdiguddannet dyrlæge eller under studiet – set en kat med microphthalmia eller anophthalmia… Indtil jeg mødte Coconut.
Coconut blev faktisk ikke indleveret på klinikken, men blev afleveret til den lokale katteshelter, hvor min mand arbejder. Jeg var med for at tjekke et par andre katte, da hun blev indleveret.
Hun var blevet fundet i midten af en meget trafikeret rundkørsel – heldigvis inden der var sket nogen ulykker. Hun blev skudt til at være 10-12 uger gammel… og hun havde ingen øjne!
Dem der havde fundet hende troede først, at der var nogen, der med vilje havde stukket øjnene ud på hende, men det var heldigvis ikke tilfældet. Det var “bare” en genetisk sygdom!

Hvis man skal skelne mellem ægte anophthalmia (slet ingen øjne) og microphthalmia (små øjne – nogle gange så små, at man ikke kan se dem med det blotte øje!) skal man undersøge katten med en ultralydsscanning og en lille biopsi fra øjenhulen.
I første omgang er det vigtigste dog at finde ud af, om der er tegn på øjenbetændelse eller betændelse i øjenhulen, og det var der heldigvis ikke hos Coconut. Hun var frisk og frejdig, ville hellere end gerne lege (hun var imponerende god til at orientere sig ud fra lyd), og hvis man så bort fra de manglende øjne, virkede hun 100% sund og rask. Hun var også negativ for både FIV og FeLV (læs evt. mere om FIV og FeLV her).

Coconut – frisk, frejdig, legesyg… og blind!

Gætværk om en gadekillings historie

Vi snakkede meget om, hvordan Coconut var endt i den rundkørsel. Hun virkede lidt for tillidsfuld til at være en “ægte” gadekat, men hvem kunne finde på at efterlade en blind killing ved en trafikeret vej? Og selv hvis det var tilfældet, hvorfor så vente, indtil den var så relativt gammel?
Eller hvis hun var en killing fra en halvtam gadekat (dem er der en del af), hvordan var hun så selv endt ude i midten af en rundkørsel? Hun orienterede sig som sagt især ved hjælp af sin hørelse, så man skulle tro, at hun ville holde sig fra store veje.
Alt i alt – rigtig mange overvejelser og spørgsmål. Jeg ville ønske, jeg kunne spørge hver enkelt gadekat og gadehund, hvad deres historie var, for jeg tror, de alle sammen ville have spændende ting at berette!

Lidt om microphthalmia og anophthalmia

Måske kan nogle af jer huske Bay og Luka, to gadekatte i Cambodja, som vi skrev om sidste år. Disse katte havde begge microphthalmia, dvs. de var født med for små øjne. Katte med microphthalmia får meget nemt øjeninfektioner, så hvis en gadekat har microphthalmia og aldrig kommer til dyrlægen, kan det ende ud i så seriøse øjeninfektioner, at man bliver nødt til at fjerne øjnene ved en operation.
Microphthalmia er en genetisk lidelse, som er relativt udbredt hos tempelkattene i Cambodja, men meget sjældent i Europa.
Der findes en lignende lidelse, som hedder anophthalmia. Dette betyder, at katten bliver født helt uden øjne. Dette er endnu mere sjældent end microphthalmia.

Det er ikke til at sige, hvilken af de to sygdomme, Coconut har, før der er udført yderligere undersøgelser – men uanset hvad, er hun endt hos gode mennesker med hjertet på rette sted, og de er helt klar til at hjælpe hende med at få det bedste liv, en blind kat kan have!

Luka, som vi skrev om sidste år (billede: Animal Rescue Cambodia)

 

Læs mere om projektet i Algarve:
Del 1 – baggrund for projektet og katten Puto
Del 2 – projektets første patient, katten Terry
Del 3 – besøg hos en portugisisk katteshelter
Del 4 – et par kattepatienter og lidt om FIV/FELV
Del 5 – der er også hundepatienter!
Del 6 – en påkørt kat med revnet mellemgulv
Del 7 – foderstationer og tropisk hjerteorm