Dyrlægehjælp til gadedyr i Algarve – del 1

Vi er glade for og spændte på at kunne præsentere et nyt projekt i Algarveregionen i Portugal!
Vores ene bestyrelsesmedlem Anne er flyttet til Portugal, hvor hun er tovholder på et projekt, der vil gøre det lettere for gadedyrene i Algarve at få dyrlægehjælp, når de har brug for det. Den initielle støtte til projektet er doneret af Foreningen Dyrlæger uden Grænser, og det vil løbende evalueres, hvordan midlerne kan bruges bedst muligt.

Hendes første beretning fra Portugal handler om baggrunden for projektet og herunder en ganske særlig kat, Puto.

Anne fortæller…

Portugal er lidt anderledes end Danmark

Portugal er på mange måder anderledes end Danmark. De mest åbenlyse forskelle er de ting, man også ville opdage på en ferie – vejret, maden, sproget – men også dyrlægearbejdet har forskelle, jeg ikke nødvendigvis havde forventet.

Der er selvfølgelig nogle sygdomme, vi ser her, som kun sjældent ses i Danmark, men den forskel, der fylder mest i hverdagen, er det store antal gadekatte, som vi ser på klinikken. Der er flere forskellige organisationer i området, som sørger for, at så mange gadekatte som muligt (og gadehunde, men dem er der ikke lige så mange af) bliver neutraliseret, og det er oftest i dén forbindelse, vi på klinikken stifter bekendtskab med kattene. Der bliver også sørget for, at de vilde katte bliver fodret på forskellige foderstationer rundt omkring i Algarve, og der er bygget små læhuse, til når det regner eller blæser.

Der er altså kort sagt taget hånd om rigtig meget – men som ved så meget andet NGO-arbejde er der altid mere, man kan gøre.

algarve puto
Puto – en helt speciel gadekat

Puto

Inden jeg kommer ind på de mere praktiske ting omkring projektet, vil jeg gerne introducere en ganske særlig kat, som var med til at føre til beslutningen om at prøve at opstarte et projekt med dyrlægehjælp til gadedyrene i Algarve.

Puto blev fundet på gaden og indleveret på den klinik, jeg nu arbejder på, lige inden jeg startede. Han var den sødeste og kærligste kat, men hans hud og pels var fuldstændig ødelagt, fordi han kløede og slikkede sig så meget. Han havde også meget tynd afføring. Blandt personalet på klinikken er en dyrlægestuderende, Rita, som er på sit sidste år i uddannelsen, og derfor er i sit afsluttende externship ude i praksis. Hun forbarmede sig over den stakkels kløende kat, tog ham til sig og betalte for hans behandlinger. Det viste sig nemlig, at Puto ikke “bare” havde lopper eller skab, men faktisk led af foderallergi, hvilket resulterede i både hans kløe og hans dårlige mave. Og fordi han havde kløet og slikket sig så meget, havde han fået hudbetændelse på det meste af kroppen. Stakkels lille kat!

Hvis man nogensinde selv har haft en kat med allergi, ved man, at der ofte skal mange tjek, prøver og evaluering af hjemmebehandling til. Derfor har Puto været med på klinikken ad flere omgange, og det er gennem disse besøg, at jeg har fået hele hans historie fra Rita.

Efter flere måneder, som har inkluderet både behandling mod både hudparasitter, indvoldsorm, kløe og hudbetændelse ligner Puto nu en helt ny kat, men har stadig det samme kærlige sind. Et eksempel på hans godmodighed ses blandt andet, når han bliver vasket med medicinsk shampoo for at holde hans hudbetændelse nede – han nyder ikke selve badet, men finder sig i det, og han nyder bestemt den efterfølgende håndklædemassage!

Puto efter et bad

Der er flere Puto’er derude…

Puto er ikke den eneste gadekat, som har haft eller får brug for dyrlægehjælp.

Som beskrevet tidligere, er der organisationer, der sørger for neutralisation af gadekattene – og dette er enormt vigtigt for Foreningen Dyrlæger uden Grænser (læs eventuelt mere her) – men der er ikke ressourcer og frivillig arbejdskraft nok til at sørge for dyrlægehjælp til de dyr, der bliver syge eller kommer til skade. Og dette bringer mig til formålet med dette nye projekt: at sørge for dyrlægehjælp til de gadedyr, der ikke kan få hjælp via andre kanaler.

Vi får på klinikken hver uge opkald fra mennesker, der har observeret en gadekat (eller sjældnere en gadehund), der er syg eller kommet til skade. Det er ikke alle forbipasserende, hverken lokale eller turister, der har lyst eller råd til at betale for behandling af et dyr, der ikke er deres, men hvis de ved, at behandlingen bliver betalt, er langt de fleste heldigvis klar til at ofre tid på at sørge for at få dyret til en dyrlæge.

Puto til check – på billedet ser han allerede meget bedre ud, end da han blev indleveret, og til sidste tjek var hans hudproblemer i ansigtet også næsten væk!

Puto nyder livet i haven (billedkvaliteten er lidt dårlig, da det er et skærmbillede fra en video, hvor han fanger fluer).

The Nandi Charity Shop

Men! Jeg arbejder jo bare på en enkelt klinik, og vi får derfor kun en brøkdel af de opkald, der omhandler tilskadekomne gadedyr i Algarve. Derfor blev bestyrelsen i Foreningen Dyrlæger uden Grænser enige om, at det var en god ide at alliere sig med en af de organisationer, der allerede har kontakt til flere klinikker rundt omkring i regionen, samt er et “kendt navn” indenfor gadedyr i Algarve, og derfor får endnu flere opkald om tilskadekomne dyr.
Valget faldt på The Nandi Charity Shop, som er den ældste og bedst kendte gadedyrsorganisation i Algarve. De har ikke selv shelterfaciliteter, men betaler for neutralisationer af gadedyr, støtter forskellige shelters i regionen, sørger for foder til føromtalte kattefoderstationer og meget mere. Som bonus består deres bestyrelse af 100% frivillig arbejdskraft (ligesom vores), så vi ved, at de penge, der går til projekt “Dyrlægehjælp til gadedyr i Algarve” reelt går til dyrene.

Så i fremtiden, når Nandi får et opkald om et tilskadekomment gadedyr, vil det kunne blive behandlet hos en af de samarbejdende klinikker i området med økonomisk støtte fra Foreningen Dyrlæger uden Grænser. Hvis det er nødvendigt, kan dyret komme i pleje hjemme hos mig eller på den klinik, hvor jeg arbejder, indtil det er helt fit for fight; og jeg vil løbende evaluere med Nandi om, hvordan det hele kan køre så nemt som muligt.

Med Nandis hjælp og netværk håber jeg virkelig, at projektet kan gøre en forskel for gadedyrene i Algarve, og jeg glæder mig til at kunne fortælle om de forskellige dyr, der får hjælp gennem projektet!

Man kan læse mere om The Nandi Charity Shop her (NB: deres hjemmeside er ikke helt opdateret) og ellers bare glæde sig til opdateringer fra det solrige og katterige Portugal.

 

En af de mange gadekatte har fundet en god plads i solen

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial