Opdatering om Ukraine-arbejdet

, , ,

Vi er stadig i fuld sving

Vi har været lidt stille!

Det er ingen hemmelighed, at der har været fuld tryk på siden krigen i Ukraine startede, og vi er måske ikke altid så gode til at få opdateret hjemmesiden og Facebook hver dag – det betyder ikke, at der ikke er opdateringer, det betyder bare, at vi har enormt travlt. Bestyrelsen i FDUG er 100% frivillig, så alt arbejde er ulønnet og ved siden af normale jobs.

Men nu har vi haft tid til at samle trådene, så her kommer derfor et overblik over, hvad vi har haft gang i siden sidst.

Vi støtter gennemtjekkede organisationer

Først og fremmest: et KÆMPE stort tak til alle, der har doneret penge til indsamlingen. Vi sætter en ære i, at jeres penge går til organisationer, hvor de bliver brugt på det allervigtigste – nemlig at hjælpe de dyr, der er påvirkede af krigen. Vi undersøger hver organisations hjemmeside og sociale medier og kontakter dem efterfølgende for at have en direkte kommunikationskanal.
Der er desværre nogle mennesker, der forsøger at tjene penge på denne ulykkelige situation, og det er vigtigt for os, at ingen penge havner i de forkerte lommer!
Nogle af de ting, vi tjekker, er om hjemmesider/profiler har eksisteret i mere end et par uger (og altså ikke blot er oprettet siden krigen startede), samt om de bruger deres egne billeder eller billeder, de har fundet på internettet. Vi tjekker også, om deres bankkonti er i organisationens navn, eller om det er privatperson, der modtager penge.

Happy Paw er en af de organisationer, vi har gennemtjekket. Her ses en foderlevering til shelteren “Best Friends”. Billede: Happy Paw.

Dansk fokus på polske grænseovergange

I de danske medier og blandt danske dyreorganisationer er der især fokus på de polske grænseovergange, især den større grænseovergang Medyka. Det er også i det område, vores dyrlæge og bestyrelsesmedlem Anne har været den forgangne uge.
Det giver rigtig god mening for de organisationer, der hjælper med fysiske donationer og frivillige, da det er en af de grænseovergange, der er tættest på Danmark.
Foreningen Dyrlæger uden Grænser har dog fokus på økonomisk hjælp til dyrene i Ukraine. Det giver os lidt friere hænder rent geografisk, og derfor har vi valgt både at sende penge til organisationer omkring Medyka, men også at sende større beløb til organisationer i Rumænien og i selve Ukraine.

Nogle af de mange katte i Centaurus’ modtagecenter i Medyka. Billede: Anne, FDUG.

Hvem får pengene?

Nogle af de organisationer, der har modtaget/vil modtage økonomisk støtte, ses nedenfor. Dette er en udpluk – vi er som sagt stadig i fuld sving med at kontakte organisationer i og omkring Ukraine.

Happy Paw (Ukraine)
Happy Paw er en organisation baseret i Kyiv. De hjælper normalt over 60 dyresheltere rundt omkring i Ukraine. De har under krigen sørget for at køre nødhjælp og foder rundt til de sheltere, som ellers ikke har haft adgang til hjælp.
Læs mere her.

Save Our Paws (Rumænien)
Save Our Paws er en dyrevelfærdsorganisation i Iasi i Rumænien. De har under krigen modtaget og hjulpet rigtig mange dyr fra Ukraine. Det er både dyr i følgeskab med deres ejere (disse dyr skal tjekkes og have hjælp til papirer/vaccination mm.), men også ejerløse dyr, der indleveres.
Læs mere her.

Centrum Adopcyjne Ada (Polen)
Ada er en todelt organisation i Przemysl i Polen. Det er både et dyrehospital og en slags dyrevelfærdsorganisation, som normalt tager sig af dyreværnssager og videreadoption af efterladte hunde, og som behandler og rehabiliterer vilde dyr gratis.
Under krigen har de kørt konvojer ind i Ukraine med foder og nødhjælp, samt hentet dyr ud, som efterfølgende behandles og holdes i karantæne på deres hospital.
Den danske organisation Foreningen Fairdog hjælper også Ada.
Læs mere her.

Fundacja Centaurus (Polen)
Centaurus er en polsk organisation, der normalt har fokus på de større dyr som heste, æsler og køer. Da krigen begyndte, oprettede de en form for modtagecenter af opvarmede containere på en gammel landejendom ved Medyka i Polen, hvor de ligesom Ada kører konvojer med hjælp ind og dyr ud.
Foreningen Fairdog og Dyrenes Beskyttelse hjælper også Centaurus.
Læs mere her.

Animal Park Kiev (Ukraine)
Animal Park Kiev er en lille zoologisk have i Kyiv, som ikke har haft mulighed for at få deres dyr evakueret. Det bliver dyrere og dyrere at købe mad til dyrene, og de har også mistet en af deres medarbejdere til krigen, men de bliver hos deres dyr!
Læs mere her.

Feldman Ecopark (Ukraine)
Feldman Ecopark ligger i Kharkiv i det østlige Ukraine, en by der har været bombet igen og igen den sidste måned. De har desværre mistet både dyr og medarbejdere til bombningerne, men de bliver der, indtil alle dyrene kan evakueres. Da det er både svært og dyrt at evakuere zoo-dyr, kommer det til at tage lang tid endnu før de sidste dyr er i sikkerhed.
Læs mere her.

Robi Animal Protection Association (Rumænien)
Robi er en mindre dyrehjælpsorganisation i Bukarest. De har flere gange kørt foder og andre dyreartikler til den rumænsk-ukrainske grænse til de dyr, der ankommer, samt taget ejerløse dyr med tilbage til deres shelter, så de kan komme i karantæne dér.
Læs mere her.

Billede fra Feldmann Ecopark – dette missil ramte heldigvis hverken mennesker eller dyr!

Nu også målrettet heste

FDUG er desuden blevet kontaktet af initiativtageren bag Facebook-gruppen “Danish help to Ukraine – horses with families” med henblik på at lave en indsamling specifikt rettet mod de heste i Ukraine, der har brug for hjælp.
Da der generelt har været stor fokus på katte og hunde, ville vi gerne hjælpe til med dette.
Der kommer snart mere om dette på vores hjemmeside – indtil videre kan informationen findes i Facebook-gruppen.

OG HUSK FREMTIDEN!

Der er rigtig meget fokus på krigen i Ukraine i medierne og blandt organisationer i hele verden. Alle de organisationer i Ukraine, Rumænien og Polen, vi har kontakt med, spår at det kommer til at tage rigtig lang tid, før alle dyr har fået den hjælp, de har brug for – OGSÅ selvom medierne måske finder noget mere spændende at skrive om, når der er gået et par måneder.
Det er derfor rigtig vigtigt for FDUG, at vi også er med til at udbrede budskabet om, at der vil være brug for hjælp i fremtiden – om en uge, om en måned, om et år, og måske mere!
Der vil fortsat komme dyr over grænserne det næste stykke tid, og der vil også være en lang genopbygningsfase, når krigen er slut. Vi håber, det bliver snart.

Al fortsat støtte er meget, meget værdsat, så vi kan blive ved med at hjælpe kontinuerligt under krigen.