COVID-19 og dyrevelfærd i Cambodja

, ,
dyrevelfærd

Denne rapport blev sendt til os fra Animal Rescue Cambodia (ARC), efter der blev sendt en god portion penge derned i starten af 2021. Den omhandler især udfordringerne med at opretholde god dyrevelfærd hos Cambodjas hunde og katte under COVID-19.

Dyrevelfærd i Cambodja under COVID-19

Den dag i dag er Cambodja et af de fattigste lande i Asien og i verden. På trods af landets økonomiske vækst lever 35% af Cambodjas befolkning på 16,5 millioner under den officielle fattigdomsgrænse – det er 5,6 millioner camdodjanere, som overlever på under 1,9 USD om dagen! Det er ikke svært at forestille sig, at dette også smitter af på dyrevelfærden.

Cambodja er hjemland for cirka 5 millioner hunde og et ukendt antal katte – formentlig i størrelsesordenen “millioner” og formentlig et højere antal end hundene. Dette betyder, at millioner af katte og hunde enten bor sammen med mennesker, der elsker dem, men som kæmper med at overleve selv – eller bor på gaden, og desperat har brug for hjælp, pleje og fodring.

Konsekvenserne af COVID-pandemien ramte Cambodja hårdt i starten af 2021, og selvom dette var senere end i resten af verden, har det haft enorme konsekvenser. Menneskene i Cambodja kæmper for at kunne tage vare på sig selv og deres familiemedlemmer, herunder hunde og katte. Mange af de mennesker, der i forvejen var lavtlønnede, har typisk arbejdet indenfor turistsektoren eller tekstilsektoren, som begge er ekstra hårdt ramt for tiden. Ydermere er det svært at tage ud og udføre løsarbejde, da der er stramme restriktioner for, hvornår man må forlade sit hjem.

Når folk ikke længere kan sørge for mad eller dyrlægehjælp – altså generel dyrevelfærd – til deres katte og hunde, står de i en meget svær situation: uanset hvor højt, de elsker deres dyr, kan de blive nødt til at efterlade dem ved de lokale buddhistiske pagoder eller hos dyreværnsorganisationer såsom Animal Rescue Cambodia. Det er et desperat valg, som nogle gange synes umuligt at forhindre.

Mellem november 2020 og marts 2021 firdobledes antallet af opringninger, beskeder og personlige henvendelser om hjælp fra Animal Rescue Cambodia (ARC) – fra cirka 50 om måneden til cirka 200 om måneden! Mange af disse har drejet sig om ikke bare én men flere katte/hunde.

Hjælpen til dyrevelfærden er på vej!

Med økonomisk støtte fra Foreningen Dyrlæger uden Grænser har ARC været i stand til at neutralisere, vaccinere og behandle 40 katte/hunde, som er kommet hertil fra nødstedte camdodjanere i løbet af marts 2021 – herunder 12 patienter som kattene Luke og Bay, der har haft brug for avanceret dyrlægehjælp og intensiv pleje (se mere nedenfor).

Uden økonomisk hjælp fra Foreningen Dyrlæger uden Grænser og deres medlemmer, ville vi ikke have kunnet tage imod disse 40 dyr, hvor svær en beslutning, det end ville have været.

Neutralisation er den eneste humane og bæredygtige måde at undgå lidelse hos endnu flere camdodjanske katte og hunde i fremtiden.

Blot ét intakt katte-par, deres afkom, deres afkoms afkom og så videre kan blive til over 11.000 katte på 6 år! På samme måde kan blot ét intakt hunde-par blive til over 2000 hunde på 6 år.

Desuden betyder færre uønskede dyr, at der er færre, der ender i den barbariske handel med hunde- og kattekød. Ydermere er neutraliserede gadedyr generelt sundere end intakte (det er hårdt for kroppen at have unger hele tiden eller skulle kæmpe om territorier). Neutralisation af gadedyr er altså god dyrevelfærd!

Udvalgte succeshistorier fra de 40 cases

 

Mama Maggie og 8 hvalpe

Denne kærlige hundemor og hendes 8(!) hvalpe var nær endt i kødhandlen. Hun kæmpede for at overleve på gaden i et rigere, aflukket område af Phnom Penh, indtil nogle af beboerne klagede over hendes tilstedeværelse. Vagterne i området prøvede at fange Maggie og hendes hvalpe for at sælge dem til kødhandlen, indtil en modig beboer i området trådte til og reddede Maggie og hvalpene og bragte dem til ARC.

På ARC blev alle hvalpene tjekket af dyrlægen, neutraliseret, fuldt vaccinerede og mikrochippede. Hvalpene er fire tæver og fire hanner, som nu vokser mere og mere for hver dag, leger med stor livsglæde og nyder at udforske verden. Vores team på ARC er igang med at lede efter nye hjem, hvor de forstår, hvad god dyrevelfærd er.

Mama Maggie havde brug for endnu mere kærlighed og assistance end hvalpene, da vagternes forsøg på at fange hende havde givet hende et stort, dybt sår i hovedet og kun ét øje. Derfor havde hun brug for den bedste dyrlægehjælp, vi kunne tilbyde, samt ekstra store mængder kærlighed. Hun er nu i god fysisk bedring, stoler på mennesker igen, neutraliseret, vaccineret og mikrochippet. Hun er snart klar til adoption – men kun til det helt rigtige hjem, så hendes fremtidige liv bliver uden bekymringer!

Bay og Luka

Bay og Luka ankom til ARC med en potentiel meget smertefuld genetisk øjensygdom – microphthalmia. Katte med microphthalmia er født med meget små eller ingen øjne og er langt oftest blinde. Der går meget nemt alvorlig infektion i øjnene/øjenhulerne hos katte med microphthalmia, så hos gadekatte, der aldrig bliver taget til dyrlægen, er det oftest så slemt, at den eneste løsning er at operere øjnene ud. Det kan virke barsk, men skåner dyrene for smerter fra øjnene.

Da der stadig er mange gadekatte i Cambodja, som er intakte, er denne sygdom desværre meget udbredt, da den er arvelig og derved føres videre til de næste generationer.

Men økonomisk hjælp kan ARC neutralisere dyr som Bay og Luka, så vi forhåbentlig kan stoppe spredningen af denne medfødte deformitet og øge dyrevelfærden i Cambodja!

Bay og Luka er begge blevet øjenopererede og neutraliserede og er stadig igang med at komme sig ovenpå dette (da rapporten blev sendt til os, red.).

Tak til de vidunderlige og generøse medlemmer af Foreningen Dyrlæger uden Grænser for jeres “pawesome” støtte! =^ ^=

Se flere billeder og videoer fra ARCs arbejde på deres Facebook-side AnimalRescueCambodia.