Nyt fra dyreklinikken i Dharamsala

Foreningen Dyrlæger uden Grænser samt Nordkystens Dyrehospital i Helsingør har nu i et år betalt løn til 2 ansatte på dyreklinikken i Dharamsala i Nordindien. Det er et tibetansk område, hvor hele den tibetanske eksiladministration har hjemme – det er også Dali Lama’s hjemby.

Vores 2 ansatte Dolma Bam og Tenzin Wangyal er henholdsvis hundefanger og dyrlægeassistent på dyreklinikken. Her assisterer de dyrlæge Mili Swali, som er indisk dyrlæge. Desværre er der ikke mange pladser på universiteterne i Indien til tibetanske flygtninge, som dels ikke har høj status i Indien, og dels er meget fattige, således at de ikke kan betale for uddannelse. 

Klinikken i Dharamsala har gratis hjælp til alle gadehunde og -katte, og for private er der dyrlægehjælp til lave priser, men det giver nok til at støtte mange af klinikkens aktiviteter. Således tager klinikkens personale ofte ud med mobile klinikker til andre områder i Nordindien, hvor områdernes beboere så kommer med deres hunde og katte for at få dem vaccineret og ofte neutraliseret. 

Dolma Bam har arbejdet for klinikken i mange år frivilligt, men får nu løn for dette gennem vores støtte. Han hjælper også mange ældre tibetanske personer, som har det svært. Derudover tager han tit hvalpe, som er blevet efterladt, eller hvor moderen er død, med hjem og plejer dem, til de kan komme ud i nye hjem. 

Vi har så siden februar 2022 støttet en ny ansat, da den tidligere ansatte fik et andet job. Vores nye ansatte hedder Tenzin Wangyal og er 27 år. Han har gået i skole i Gopalpur på en TCV School. 

Der er flere TCV skoler i Nordindien, og navnet står for Tibetan Children Village. Alle disse skoler fungerer som en slags kostskoler, hvor børnene bor i hele skoletiden. Lærerne er tidligere skoleelever, som fungerer som både lærere og som forældre, da mange af børnene ikke har deres forældre. Ofte er børnene sendt over grænsen fra Tibet til Indien, hvor forældrene er blevet i Tibet. 

Efter skolegang kom Tenzin på et slags håndværksskole i Dehradun, hvor han bl.a. lærte at bage og lave mad. Derefter har han haft forskellige jobs, inden han kom til dyreklinikken i Dharamsala i februar i år. Han er meget glad for sit arbejde, og han mener, at hans arbejde passer godt med hans buddhistiske filosofi om at føle empati og medfølelse for alle levende væsener. Han er meget proaktiv i alt hans arbejde, hvor han ofte arbejder ud over det normale. 

Foreningen Dyrlæger uden Grænser samt Nordkystens Dyrehospital er meget glade for at kunne bidrage til, at disse 2 tibetanske flygtninge kan få en meningsfuld hverdag uden fattigdom, som desværre er hverdagen for mange tibetanske flygtninge, som er nogen af de fattigste mennesker i verden.

Du kan være med til at hjælpe ved at donere et beløb til dette projekt her – husk at mærke din donation TIBET.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial