Costa Rica – 16. januar 2010

Af Lise fra Costa Rica

Kære alle sammen

Så, i dag skriver vi 1. januar 2010, mutter her har lidt tømmermænd men til at holde ud!!!! Har lige skænket mig et glas vin for at “reparere lidt på det hele”, vi fejrer nytår sammen med jer i Europa, dvs. kl. 1700 her og det med tre ritualer, i champagneglasset skal der lægges en guldring, (man må ikke sluge den!!) i skoene 1000.00 colones og i pungen, en blomst der hedder Santa Lucia, på den maner, skulle man ikke løbe toer for penge i det nye år, nu er der jo så kun at håbe, at det også passer!!!!! Som jeg siger, hjælper det ikke, så skader det heller ikke!!!

Kigger jeg tilbage på året der gik, synes jeg i det store og hele at det er gået godt, jeg har fået organiseret kastration af ca. 920 dyr, fået afsat enkelte hunde, desværre ikke alle, men ”little by little”, så finder jeg også gode hjem til dem der mangler. på hjemmefonten kunne det være gået bedre, min mand sidder jo i kørestol og desværre bliver det vanskeligere for ham at gå, kun et par skridt bliver det til og det ser ikke ud til at blive bedre, han lider af polyneuropatia, iblandet noget Parkinssons og det kan der ikke gøres noget ved. Jeg tror ikke på nytårsfortsætter, synes det er noget værre pjat for det holder jo kun i 5 pct. vil man lave noget om, skulle man jo gøre det når man står i situationen (holde op med at ryge, drikke, spise og den slags) men nytårsønsker, det er noget andet og i år har jeg ønsket, at min mand rejser sig fra stolen og går som alle andre, og at folk ville opføre sig ordentligt overfor deres dyr og lade være med at sætte dem på gaden , det er altså så synd……

I øjeblikket har jeg 33 hunde her, 8 mine egne, men det varer ikke længe, så må jeg tage afsked med gamle Schæfertæve, Flicka, hun bliver 13 år den 4.feb. 2010, vil ikke rigtigt spise, kun kyllingebryst, og det er det hun får, lidt hundekiks ryger også ned med lidt god vilje. Jeg kan ikke huske om jeg har fortalt om hendes datter, Biene, som vet. Claudio, havde diagnosticeret med knoglekræft over højre øje!!! Fra en dag til anden, havde hun et “blodøje”, så hævet at hun ikke kunne lukke øjet, og hævelsen ville bare ikke forsvinde. Jeg har haft hende til dyrlæge 3 gange og den første gang fik jeg en gevaldig skideballe af Claudio, fordi jeg foreslog forskellige checks og han sagde til mig, “Lisa, jeg laver de checks der skal til, alt efter hvad jeg ser”!! Jeg sagde ingenting (ikke nemt for mig, skulle jeg hilse og sige!!!) men kiggede bare på ham, BLIKKET, plejer også at være nok!! men tænkte ved mig selv, Fanden stå i det, det er ham der har lært mig, i løbet af 15 år, at bruge mine øjne og tænke med selv og det lyder sku da sært, at fra en dag til anden, opstår der kræft.

Nåh, blikket hjalp, han “gjorde undskyld” ved at blive ekstrem venlig bagefter og alt forladt. Han sagde, at vi kunne forvente et deformt hoved og det skete også, øjet var ved at “poppe” ud ad hovedet og en morgen, da jeg lukkede hundene ud, så jeg at hun var fyldt med pus, der bare løb ned ad kinderne så af sted igen det gik til Claudio, som sagde, Ay, Tak skæbne, det er en abcess, (betændelse) og ikke kræft, det som jeg havde sagt fra begyndelsen af, INGEN, heller ikke mennesker, får en kræftknude fra en dag til anden. Nå, hun blev behandlet med antibiotika men jeg tror ikke at behandlingen har varet længe nok, for i dag så jeg, at det ligesom er ved at komme igen, så man kunne forestille sig, at det “fremmedlegeme”, der har forårsaget betændelsen, enten stadig er inde i hovedet, eller at kuren skal gentages med anden medicin, dvs. antibiotika, og i en længere periode, men tænk sig, jeg var da lige ved at aflive hende for hun havde virkelig ondt!!!

I går, måtte jeg ringe til Claudio igen for mit lille gadekryds, FANTA, havde det skidt, ville ikke rigtigt spise og når Fanta har det skidt, så kigger hun bare hele tiden på mig, ligesom for at sige, “kan du ikke hjælpe mig”?? Alle fik ormemiddel den 26. dec. 2009 så det kunne det ikke være men jeg noterede, for en tre dages tid siden, at hun “kørte på rumpen” og det er normalt fordi hun har betændelse i analkirtlerne. Nåh, jeg tog hendes temperatur der viste 40 grader, ergo en infektion et eller andet sted og ringede til Claudio der mente det kunne være en infektion i utero, hvilket jeg sagde til ham, at det troede jeg nu ikke, eftersom hun er steriliseret for 12 år siden, ok, sagde han, det kunne jo også være en hepatitis, der kører rundt her i landet i øjeblikket, men til det sagde jeg, at det ville undre mig eftersom alle hunde er raske her, og hun er ikke i kontakt med andre hunde end dem her i huset, så jeg sagde til ham, “Claudio, kan vi ikke blive enige om, at hun har betændelse i analkirtlerne eller måske kun den ene, jeg har div. antibiotikas (som jeg nævnte for ham), og jeg vil bare gerne vide, hvad er bedst at bruge??” foreslog selv, Tilosina, et sulfaprodukt i/m og cefalexina som piller, 500 mg pr dag, 1/2 pille, fordelt morgen og aften, neomelubrina, analgesico til at tage smerten og sænke feberen og til det sagde han “excellent, Lisa, det er lige det der skal til”.

Det jeg vil sige med dette er IKKE, at jeg tror at jeg “ved bedre” end en dyrlæge men jeg forbeholder mig det, at jeg jo har øjne i hovedet, en del erfaring og bestemt ikke autoritets-tro, det er der mange der er, også overfor læger og andre “højere dyr” men med alle de læger, min gode husbond, har besøgt i løbet af årene, jah, der har jeg også stillet spørgsmaal og selv tænkt med. bla. er det først lykkedes nu, at de har taget “cat scratc desease” med i, HVORFOR min mand har degenererede nerver, jeg og andre, bla. vet. Claudio, har hele tiden ment, at der var “noget der” men div-.løger, har “skøjtet” hen over det, i de sidste 8 år, dengang blev han bidt at en kat jeg havde hentet fra et shelter, Griselle var ok, men havde noget i systemet der gjorde at efter biddet, kunne han ikke bevæge nogle fingre, det samme skete for mig, men jeg tog antibiotika med det samme, noget min gode husbond sagde, “ahh, det er sku da ikke noget at tage antibiotika for” og dengang vidste jeg ikke hvad jeg ved i dag, desværre, så havde det hele måske set anderledes ud!!Hvem ved??

Jeg har jo mange dyr mellem hænderne og rigtigt er det, at man skal passe på med “overførte” sygdomme, dels dyrene i mellem men også dyr/menneske. Jeg bruger ikke handsker, skulle måske gøre det (det kunne jo vaere et nytårsfortsæt!!!) og da vi havde den sidste kastration i Puriscal, blev der afleveret en lille tævehvalp, fundet i en kasse i parken, NILLE hedder hun, opkaldt efter en god veninde i DK, og hun havde en del svamp fordelt på kroppen. Dyrlægerne der, sagde at det ikke var skab men svamp, så det har jeg behandlet hende efter, men jeg tror faktisk, at vi taler om ringorm, temmelig smitsomt så jeg startede først med et svampemiddel, griseofulvina, plus clotrimazol-creme men syntes ikke det hjalp så igen, igen, ringede jeg til Claudio, som anbefalede ketoconazol, 1/8 pille pr. dag sammen med olie, det er temmelig skrapt og hun er kun ca. 3 mdr. gammel og det kan give leverproblemer, så det får hun så nu og det ser ud til at virke.

Nille er sammen med en anden lille tævehvalp, hedder NINNA, og med hende, er det er værre historie. Hun blev afleveret hos en nabo, i en kasse, sammen med to andre hvalpe, en var død og den anden i en sådan forfatning, at jeg måtte have dyrlægen til at komme og aflive den lille. Begge var fyldt med fluelarver, små som store og de skreg af smerte, det er ikke rart at blive ædt op af larver!!!. Ok, jeg sprøjtede larvacid på dem, et produkt der slår disse larver ihjel, tørrede de døde af og pillede andre ud med pincet og så tilbød jeg mælk i sutteflaske da de var så små, ca. 10 dage gamle og havde endnu ikke åbnet øjnene. Ninna ville spise, suttede og suttede og det var hendes held for det er et af mine kriterier for enten at aflive eller ikke. Desværre ville den lille han ikke spise, dog var han blevet rolig og skreg ikke længere men I skulle have set ham, han bestod faktisk kun af pels med råt kød og jeg sagde til Diego, altså hvis han ikke spiser så ligger han jo kun og dør af sig selv, så hvad synes du??? Er det ikke mest humant og aflive ham?? det mente han og så blev den lille aflivet men ved I hvad??? det har jeg det stadig dårligt over, faktisk rider det mig som en mareridt, for jeg synes ikke at jeg gav ham en chance som jeg jo altid gør ved dyrene, ville han have skreget videre, ville jeg ikke være i tvivl men det, at han blev rolig, er mit problem, jeg kunne jo bare have sondefodret ham, det har jeg ofte gjort før med små hvalpe hvor moderen er død, så det har jeg det altså skidt med og vil overveje en aflivning en ekstra gang, hvis jeg skulle komme i samme situation igen. Lille NINNA, hans søster, har det noget så fint, en morsom og charmerende lille sort fis, hende og NILLE er frie om dagen hvor LISSY passer dem og sover i en stor transportkasse om natten, så de ikke kommer i tanke om, at lege med giftige frøer!!!

Så skriver vi den 16. januar 2010….

Jeg har haft travlt og med en del problemer bla. med mine egne dyr. FLICKA har fanget sig igen, hun fik blød mave, fik ormemiddel og noget tilosina-sulfa ( antibiotika) og nu spiser hun almindelig mad, som før, ergo har hun ikke tænkt sig at forlade denne verden lige med det vups, hun bliver 13 år den 4. feb. 2010. BIENE, hende med øjet, fik et tilbagefald og øjet var helt vildt hævet og derfor lukket. Claudio var her til alm. dyrecheck for en ti dages tid siden og sagde jeg skulle prøve med et andet antibiotika hvilket jeg gjorde men det hjalp ikke, så igen igen måtte vi af sted til dyrlæge, denne gang dog til en anden, Roger Alfaro, som jeg kender gennem 14 år og som tidligere arbejdede hos Claudio men de blev uvenner og Roger åbnede sin egen klinik med alt nødvendigt udstyr. Jeg forklarede i detaljer om hele forløbet, hvilken medicin der var blevet anvendt osv. og han undersøgte hunden og sagde, at Claudio godt kunne have ret i at det drejer sig om knoglekræft idet det føles som om, at knoglen over øjet er “ædt op”!!! der blev taget X-ray, hunden blev sedated og han åbnede nogle huller og pressede pus og blod ud som blev sendt til patologi hos vores dyreuniversitet og resultatet får jeg på mandag.

Roger kender jeg som sagt igennem mange år, bla. var det ham og jeg der sprøjtede ormemiddel i over 250 hunde i et shelter der den gang eksisterede og han sagde dengang, at han havde da aldrig haft en så god assistent til at fange hundene, holde dem mens han gav sprøjte og uden at en eneste bed, hverken ham eller jeg!!! Det var jeg meget, meget stolt over dengang for 13-14 år siden, jeg nævnte det overfor ham og det kunne han jo godt huske og det gør, at han behandlede mig rigtigt pænt i torsdags mht. betaling af behandling, tog kun lige det nødvendigste og resten var gratis, ualmindeligt for ham, han er specialist på mange områder og derfor meget dyr. Dyrlæge, Lars Friis fra DK, kender ham, de var sammen til en kastrationsrunde i Limon for ca. 13 år siden og dengang var Roger ikke hvad han er i dag, han åbnede tæven til sterilisation men kom også lige til at åbne blæren!!! AAAH AAHH….nåh, han anbefalede en ny antibiotika, sagde Lisa, det er skide dyrt men det bedste der er, til betændelse i et lukket område så jeg røvede lige en bank i forbifarten og købte medicinen, kostede ligeså meget som vi betaler Marito og Yadira tilsammen på en uge!!! men…..øjet er mindre hævet, jeg renser det hver dag og Roger advarede mig idet han sagde at det nok ville blive mindre hævet men at det ikke noødvendigvis betød, at det ikke er knoglekræft hun har, sagde også, at han har set det flere gange, specielt hos Schæferhunde, men aldrig i øjenomgivelse. Naah, nu må vi se om hun kan blive ok, behandling varer ca. en måned og så ser vi videre derfra, hun spiser og render rundt som normalt så det er jo fint nok.

Som om det ikke er nok med egne hunde, ja så er jeg blevet bombarderet med andre menneskers hunde plus dem fra gaden, alt fra blodører, loppe-problemer (har jeg selv, altså hundene!!), og til forladte hunde, gravide tæver og små hvalpe der er sat på gaden. Min gamle bekendt, Angela som er indianer og bor i reservatet, ringede og sagde at man havde smidt 3 hunde hos hende, en stor tæve, en lille og en hanhund og om jeg kunne hente dem?? Det kan jeg ikke, aner ikke hvor jeg skal gøre af dem og aftalte en “foster-familie” ordning og at hun skulle ringe til Diego, så han kunne hente dem og få tæverne opereret PLUS hendes dattes tæve, en lille, der netop har været i løbetid og “lagt sig i ske” med en stor hanhund!!! Tæverne er nu opereret og betalt af penge fra jer!!! En ung kone ringede og sagde at hendes tæve var blevet påkørt og om jeg ikke kunne komme fordi den lå og skreg af smerte!!! det er udenfor mit område, der skal en dyrlæge til men hun havde problemer med betaling….har jeg hørt det før???

Mit nummer havde hun fra en ældre, sød herre, Efrain, og han ringede også og spurgte hvad det evt. kunne koste og det ved jeg jo ikke, da jeg ikke har set hunden. Anyway, han kom, befølte den og efterlod nogle injektioner , han tog meget lidt og det kunne de betale men tæven reagerede ikke overhovedet og de ringede til en ven af mig, Ronald, som arbejder som dyrlæge, uden at være det og han tog tæven med til en dyrlæge hvor han arbejder som assistent og det viste sig, efter X-ray, at ryggen var brækket og tarmen perforeret, så den lille blev aflivet lige der. Det blev lidt dyrt, familien lagde sammen men de måtte låne nogle penge hos en nabokone, ca. DKK 100.00, som jeg betaler med penge fra jer. Hvad er det man siger??”Den enes nød, den andens brød” og Efrain vil komme forbi en af dagene, og kigger på en hund til familien. Jeg håber, at en af dem jeg har, vil passe til dem med deres lille søn på 3 år som bare ikke kan forstå, at hans hund er død!!! Poor thing…

Poor thing, også Adela, som nu for 4. gang, har fået sine dyr forgiftet fordi hun og hendes mand har problemer med familien som bor 50 meter fra hinanden. Hun ringede og fortalte at Amanda var blevet forgiftet men stadig levede, havde skum om munden og konvultioner. Hun vidste ikke hvilken gift der var anvendt og det skal man faktisk vide, for at give den rigtige behandling, hun græd og græd, også fordi hun ikke kunne finde en lille tæve plus en af hendes katte. Jeg sendte hende til en ny dyrlægedame fra San Jose, jeg ved ikke hvor god hun er, men i hvert fald dyr!!! Uhørt dyr og anvender San Jose-priser men hende tager jeg lige en “lille sludder med”, vi er på landet med fattige bønder og hvis hun vil have klienter og at jeg sender hende dem, så må hun gå ned i pris. Jeg havde, inden hunden kom til hende sagt til Adela, at hun skulle vaske munden i tilfælde af frø-gift, give den mælk med limon og koks, som binder giften, hvis man kan sige sådan, tæven blev roligere og Adela fik fat i en taxi, til at køre den til dyrlægen, Caroline.

Denne lagde hunden i drop og gav den antihistamin, normalt, uanset giftens type, giver man atropin, det være sig i forbi med rottegift, frøgift eller ukrudtsmiddel og noget til at beskytte indre organer, normalt giver jeg vitamin e med selen, b-complex og dexametasona , hun gjorde det anderledes og det virkede også, hunden har overlevet og har det fint. Den samme skæbne fik hendes lille tæve ikke, de var 5 mand om at finde den i et lille område, ledte overalt men den lille havde gemt sig under et køleskab og det opdagede de, fordi en af de andre hunde begyndte at snuse der, desværre, var den død da de fandt den og katten er ikke til at finde, ergo er den også død. Adela er gift med Filipe som arbejder i et farmaceutisk firma her, som har human linie men også vet-linie og det er ham der altid skaffer mig hundemedicin som han hitter i laboratoriet alt fra cremer, shampoos, ormemiddel, antibiotika etc. og han slæber med, hver gang vi har kastrationer og da jeg ved, at de er småtkørende med penge, så tager jeg udgiften til dyrlægen, det manglede da bare!!!

Jeg fik en lang snak med Adela i aftes og prøvede på at fortælle hende, at de skulle passe godt på deres dyr, for familiefejder her i landet, altid ender med at folks dyr bliver forgiftet fordi man ved, at de vil blive kede af det og derfor er en “passende straf” for et eller andet, de er uenige om, i dette tilfælde er det et kontrovers omkring noget arv, et stykke land, som hver især, mener tilhøre dem!!! Både Adela og Filipe er ikke nemme at “danse med” så hvis de repræsenterer resten af familien???? jeg har sagt at de skal sætte hundene i snor når de ikke er der, kattene skal i huset og hver morgen, skal haven efterses for “godbidder” dvs. forgiftet pølse, som de fandt tre stykker af på taget og det vil de så gøre.

Jah, det var så et lille udsnit af “Lises dagligdag”, der er masser af samme skuffe men jeg tager det som det kommer og løser problemer alt efter hvad jeg magter. I den sidste tid har jeg haft det lidt skidt, for højt blodtryk pga. stress og en down-periode fordi jeg synes jeg er vildt bagud med alt. Jeg bruger meget tid på at være sammen med min mand i rullestol, han skal have meget hjælp til lidt af hvert men også at jeg synes det er synd for ham, at han sidder der, mutters alene, mens jeg laver mine gøremål, (det var vi jo to om før i tiden) jeg skynder mig med alt, indkøb, kommuneting, bank, jah alt, så jeg kan være hurtigt hjemme igen. Han er en god “patient”, brokker sig sjældent over sin/vores situation og det hjælper jo lidt på det hele, i øvrigt startede han året med ikke at kunne tisse!! og det lige i den tid hvor det er totalt umuligt at hitte en læge, til at lægge en sonde til blæren men jeg hittede en, i nødstilfælde kan jeg selv lægge den og har alt til det, men det er bedre med en læge også fordi han er på warfarina-treatment og det kan give blødninger hvis jeg ikke gør det rigtigt.

I torsdags gik jeg “ned med flaget”, mit blodtryk var 160 over 110 og med et højt kolesteroltal, (godt nok med HDL på 85), så bliver man jo lidt bange for et “knald”, så jeg sad og hylede hos lægen og vi blev enige om, at jeg lider af menopause og nu prøver vi med østrogener, hvilket jeg ikke er glad for, jeg ryger , men sådan her, går det heller ikke….doktormanden sagde, Lisa, jeg ringer til Uwe og siger at han skal sige til dig, at du må holde op med hundene for det stresser dig for meget med alle de ting, men jeg tror han er tosset, det kan jeg da ikke, jeg vil blive endnu mere stresset over alt det , jeg med en telefonsamtale kan klare , for at undgå at folk sætter deres dyr på gaden og hjælpe dem, der allerede er der……..

Naah, nu vil jeg gå ud og trykke to små bumser ud…østrogenet virker, har taget det i tre dage men på den anden side, får man en om dagen, så blive jeg sku “yndig” hen ad vejen…..Jesus..

Alt for i dag, her til frokost vil et glas rødvin ikke være af vejen og en lille bid….

Ha det dejligt alle sammen, rigtigt godt nytår og wish me luck med mit….

Knus
Lise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial