Costa Rica – februar 2014

Lise1Så er der atter nyt fra Lise, som denne gang fortæller at hun også får hjælp fra norske Turid Rugaas, som har været Lises mentor igennem mange år. Lise har altid været en stor tilhænger af Turids hundetræningsfilisofi, og den har hun haft brugt for med 3 små tæver, som har ret store tanker om sig selv.


Kære allesammen.
Så er det igen tid til at fortælle om liv og levned i Costa Rica og samtidig sige mange, mange TAK for jeres donation på lidt under USD 2000.00 som er ”landet” på et tørt sted, dyrene her fik også en donation fra Turid Rugaas fra Norge, som har været min mentor og penne-veninde igennem de sidste 15-16 år.

Her i huset er der gang i biksen med de ti hunde jeg har her. Jeg har stadig de 3 tæver som har vist sig at være små hunde med STORE tanker om sig selv…bare tænk på Napoleon!!! De er steriliserede og vaccinerede og er klar til at få en ny familie, men de vil ikke blive nemme at afsætte til en familie, som vil acceptere at de graver planter op, æder møbler og den slags ”fornøjeligheder”… de andre unge hunde, jah også de gamle, syntes nu også at det var smadder sjovt at æde min gamle ”de sede” lædersofa som har overstået 4 børn, deres venner plus en guds benådelse af hunde i løbet af 40 år, det bal er nu forbi, leger de den leg ryger de ud i haven med en ”bestikkelses-godbid”, det gælder også når de ”bare lige” tygger lidt på spisebord og –stole!!! Her siger man ”at med tålmodighed, kommer man i himmelen” og jeg skal love for, at jeg har sikret mig indtil flere pladser der….det kan aldrig gå galt!!!

Dexter blev syg igen, han holdt op med at spise selvom jeg kokkererede det bedste af det bedste for ham. En blodprøve viste at hans nyrer var totalt ude af drift pga. denne skide erligia-sygdom som nu affekterer en masse dyr, jah også mennesker for den sags skyld, sygdommen bliver ikke overført fra hund til hund eller hund til menneske, man skal rent faktisk blive bidt af en tæge som er inficeret, den har det fint, det er os andre der får sygdommen. Vet. Laura kom herhen og aflivede ham og samtidig vaccinerede hun dem der ikke havde fået en multiple.

Gruppen i Puriscal har rigeligt at se til, i dec 2013, havde de en ”runde” og vet. Blas opererede 140 dyr på een dag. Det er virkelig mange men han organiserer sig med dyrlæge-studerende som er næsten uddannede, dvs. de står for bedøvelse, både den første som er beroligende og derefter anestesien, han opererer på 4 borde og har een der lukker såret, så er der een der sælger antibiotika og et par stykker fra gruppen, tager sig af dyrene i opvågningsfasen og er der tid, så bliver dyrene efterset for hud-sygdomme, er der een der bløder for meget bliver ejeren gjort opmærksom på det og at hunden efter al sansyglighed har erligia og skal behandles for det. Jeg selv har ikke lavet kampagne i lang tid og tænker på en forestående hos indianerne men jeg får få opkald derfra hvilket betyder at det ikke er nødvendigt på nuværende tidspunkt. Jeg laver rigtigt mange individuelle sterilisationer som koster lidt mere men der får jeg dem med som ikke kan vente til næste kampagne fordi tæverne er gravide eller er i løbetid og vil blive gravide!!! Det er lige så sikkert som AMEN i kirken…Fra SASY vil jeg få en donation til kastration og sammen med jeres, plus min egen, så ser det hele fornuftigt ud ihvertfald det næste halve år, derefter ser vi videre og jeg må ud og bede om penge til dyrene.

En veninde, som er bank-direktør for en mindre bank har tilbudt at hjælpe med installationer for dyr!!! Her taler vi ikke kun om hunde men også vilde dyr der skal behandles og gøres klar til at blive udsat i naturen igen , egentlig interresant men jeg ved ikke rigtigt om jeg tør gribe det an. Jeg har plads nok, er medlem af vores dyreværns-institut a la den danske Landbrug-højskole og kunne sikkert lave en aftale om at en dyrlæge tilser div. dyr, fortæller mig hvad der skal til af behandling og så hitter jeg ud ad det MEN jeg kender til hunde og katte, behandling af div. sygdomme etc. jeg har i øjeblikket 28 hunde og hvordan vil et vildt dyr reagere på det, selvom dyret er i en lukket indhegning, jeg har kun to fritgående, resten er i et indelukke, jeg mener, et dyr uanset hvilket i re-kuperation kan jo lugte hundene og vil være angste. For år tilbage var de her fra Landbrugsministeriet og ville starte noget op med de vilde dyr, alt fra fugle, Lapas, tukaner, dovendyr, aber, jah, you name it, men dengang havde de ikke penge til installationer, jeg kunne heller ikke betale for det, nu kunne det måske lade sig gøre med en donation fra banken, men eet eller andet sted tror jeg på at man skal indsætte sig selv hvor man har erfaring, naturligvis kunne jeg få erfaring med vilde dyr med tiden, understøttet af en dyrlæge med speciale, jah, jeg skal nok lige overveje dette rigtigt grundigt og helt ærligt, vil jeg nok sige nej og håbe på at andre vil tage sig af det. Jeg ved at jeg har noget ”specielt” i hænderne som kurerer og som er et ”don” som jeg skulle bruge til noget fornuftigt. Nåh, jeg tager lige en stirrer på det og ser hvad jeg skal gøre eller lade være med.

Jeg bliver som sædvanligt ringet op af folk med problemer omkring hunde, for et stykke tid siden ringede en dame og klagede over at dem hun udlejede et hus til, ikke passede deres hund!! De var taget afsted på jul/nytårs ferie og hunden stod bundet uden vand og mad. Dette er ikke unormalt i forbindelse med jul/nytår så jeg sagde at hun skulle hugge hunden, få den afsat hos en god familie og sige at de ikke længere kunne have hund, at hun som udlejer ikke ville have det. Den var hun helt med på og eftersom jeg ikke har hørt mere, går jeg ud fra at dette er sket. Jeg har masser af opkald men I tror det er løgn, et lille råd med på vejen, gør at folk selv tager situationen i egen hånd og det er jo lige akkurat det jeg vil, de skal lære at kunne selv….

Jah, jeg tror det var alt for idag, jeg kommer stærkt tilbage med nyt herfra, nu vil jeg lige ringe til min indianer-veninde og høre om hendes nye hund, Canela, har det godt, det var hende (altså tæven…) jeg hentede med 8 hvalpe for et par år siden, alle hvalpe er afsat bortset fra een, Duni, som bor i gæstehuset sammen med Duffy som jeg hentede dødsyg på gaden, alle 28 har det godt, Barsina, min ældste hund (altså den der har været her længst ca. 14 år,) er blevet behandlet for erligia, Benji har en lille udvægst omkring vulva, ikke sygdommen sticker som er en udvægst fra vagina, men måske en abcess, jeg har lige givet hende noget prednisolon og er inflamationen ikke væk om et par dage, så tager jeg hende til dyrlæge til en ultra-sound og så ser vi hvad der skal gøres og hvad problemet er.

En sommerhilsen herfra til alle, tak for jeres donation, og jeg sender nyt……
Lise

Dette indlæg var udgivet den Ikke-kategoriseret. Bookmark permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial