Costa Rica – 30. januar 2011

Af Lise fra Costa Rica

Kære allesammen.

Jah, så er det igen tid til information om “liv og levned” i Costa Rica og denne gang begynder vi med det triste og så bliver det (nok) bedre hen ad vejen!!! som I ved, var sidste år noget værre noget, Uwe blev totalt invalid i marts 1010 og i løbet af året mistede vi 6 af vores egne hunde plus gamle hanmis, Otto, det har været hårdt men ok, de var gamle og havde haft et godt liv…eet eller andet sted, skal man jo trøste sig selv!!!

Den 2. januar 2011, blev jeg nødt til at aflive vores gamle foxer, Whisky, en søndag i forbindelse med nytår og ikke til at opdrive en dyrlæge…alle ved stranden etc. Whisky var ok lørdag, spiste fint, men om natten kastede han op, det gjorde Sissi også, så jeg tænkte at det var noget med mangel på ormemiddel, dog kunne det ikke være idet jeg havde givet ormemiddel den 25. december 2010.

Nåh, jeg kunne se at han var lidt svag og havde problemer med at rejse sig, men tørrede opkast op, puttede ham og lagde mig til at sove igen. Næste morgen ville han ikke spise og begyndte at klage sig, lange hylelyde, og så vidste jeg at den var gal, jeg så at han havde ondt i maven og gav ham noget smertestillende og han blev rolig.

Kl 1100 ringede jeg til vet. Claudio, bad om undskyldning for at forstyrre, men at den lille var syg , havde 39 grader i feber, hvilket egentligt er bare lidt forhøjet, men at jeg havde set, at der var en smule blod i afføring, så vi blev enige om, at han havde gastritis eller collitis og han anbefalede mig medicin, amoxicilina, en antibiotica plus dexametasona.

Det gav jeg Whisky intramuskulært og ca. 1/2 min. efter, afleverede han en prut (skud) på 1 1/2 meter, fyldt med blod og afføring og det var signalet !!! Jeg prøvede at få fat på div. dyrlæger, Claudio kunne ikke komme, de andre kunne jeg ikke få fat på, men fik endelig fat på vet. Diego, som heller ikke kunne komme, fordi hans bil stod på værksted!!!!. Jeg sagde til ham ” Gør hvad du vil, men kom og afliv ham, han lider, tag en taxi , men kom.” Ok, han kom, jeg viste det jeg havde tørret op og han sagde “Nej Lisa, jeg tror ikke at han kan komme sig”, så jeg gav ok til aflivning, hvilket foregik på køkkenbordet, stille og roligt og Whisky sov stille ind.

Whisky var Uwes hund og han var så ked, så ked, men som jeg sagde til ham, Uwe, vores dyr lever ikke så længe som os, og når en hund eller et andet dyr lider, så er det tid og tænk istedet på, hvor godt han har haft det.

Whisky var jo overhund her til trods for sin lille størrelse i forhold til de store Schæferhunde, den lille fis tog rumpetten på de andre hele tiden f.eks. en lille anekdote i den forbindelse. Da vi boede i vores gamle hus i Santa Ana, havde vi en port ind og ud til gaden. En dag havde jeg givet et kødben til alle 13 hunde, men Whisky var ikke tilfreds med sit!!! Som altid med hunde (og mennesker) tror man at græsset er grønnere hos naboen, de andres “kødben” er bedre og pludselig, fuldstændig uden grund, begyndte han at gø som rasende, løb hen mod porten….alle slap deres ben og pilede efter, da de havde nået halvdelen af vejen, kiggede han, vendte om og snuppede det ben han allerede havde udsøgt sig og der stod de andre med “fletningerne i postkassen”.

Han stod også på skateboard, noget han selv havde fundet ud af, men der var ikke et øje tørt, når han gav sin opvisning til hundefolket…(brugshunde-folket, that is) specielt, når han ikke kunne komme længere et sted, så vendte han sig om på brættet og forsatte et nyt sted hen. Da han var en frisk lille fyr, lavede jeg lidt lege med ham f.eks. sidde og gø på komando, danse og sådanne fornøjeligheder, og det syntes han var skægt, så skægt at han blev helt tumpet, og det hidsede de andre op så det holdt vi op med for at undgå slagsmål mellem de andre.

Mht. hunde og deres, mange gange umulige ejere eller mangel på samme!!!, så er jeg i dette øjeblik blevet ringet op af en ældre dame, der sammen med hendes mand, hjælper dyrene på gaden og ringer til mig, når de ser at andre, naboer, ikke passer deres dyr ordentligt. Det bruger jeg faktisk en hel del tid på, ringer til ejerne og hører, hvorfor de har en hund bundet, i sol og regn og ofte lykkes det mig, at forbedre forholdende f.eks. kan de bygge et hundehus eller helst, at dyrene kan være, omend bundet i en løbesnor, på deres terrasse etc., hvor de kan have kontakt med deres familie.

Med Marielos har der været en del hikhak frem og tilbage og hun vil så gerne gøre det så godt som muligt, men hun er ved at spænde ben for sig selv og vil have at jeg løser problemet for hende, hvilket jeg også vil gøre, MEN de skal prøve først selv!!! Vi skal væk fra det der med “at vi ringer bare til Lisa, og så løser hun problemet”. Problemet er en stor hanhund der kommer og er hos hende hele dagen, hunden går løs, bor en 4 huse væk fra hende ude på landet og ejerne har givet udtryk for, at de ville af med den, evt. sætte den på gaden i Puriscal. Da jeg hørte det, rejste mit hår sig, ikke helt nemt eftersom jeg har håret halvvejs ned ad ryggen!! og sagde at “DET ihvertfald var udelukket”, sagde at jeg ikke kunne tage den, men at vi skulle finde en løsning.

Ok, jeg fik telefonnumret til familien og talte med en østriger, Elke, og hørte lidt om, hvorfor de havde tænkt sig at sætte hunden på gaden for, som jeg sagde til hende, “Elke, vi er europærere og sådan noget gør vi ikke, det er slemt nok, at folk gør det her, men vi skal lære dem, er det er et NO NO”. Det forstod hun, men sagde at de allerede havde tre, havde givet en væk, som de gerne vil have tilbage, fordi de fortrød og denne hanhund er en, der blev efterladt hos dem, da de lejede huset.

Nåh, nu har jeg sagt at de to familier skal snakke sammen og kan de ikke finde ud ad det, så ringer de til mig … min løsning er, at hunden nu har to familier, hvor den selv kan bestemme hvor den vil være og med hvem. Det må de forstå, det er der ikke noget problem i, bare de finder ud ad, hvem der fodrer så der ikke blive givet dobbelt, den er vist ret fed og jeg forklarede Marielos at hunde, ligesom mennesker, ikke må blive overvægtige pga. hjerteproblemer og diabetes og andre sygdomme, der kommer i forbindelse med overvægt.

Nåh, hun vil tale med ejerne, jeg har en familie til hunden, men jeg synes den har det alletiders som den har det, tænk sig at kunne gå frit rundt, tage med ud og plukke kaffe, ligge i skyggen og tage et bad i floden, få mad og drikke og blive behandlet, hvis den skulle blive syg…..helt ærligt, det kan næsten ikke blive et bedre “hunde-liv”…

Jeg blev ringet op af en herre i nærheden af Tabarcia, der spurgte om jeg ikke kunne hente en Schæfertæve med 8, siger og skriver otte hvalpe på ca. en måned, for han vidste, ikke hvad han skulle stille op med så mange!! Jeg meddelte at det vidste jeg heller ikke, spurgte hvorfor han ikke i første omgang havde steriliseret tæven, men det havde han “glemt”, og nu havde den så lagt sig ud med en ligeså stor hanhund (et mix af alt muligt) og der har vi et problem for ingen kan eller vil, have store hunde, alt , alt for dyre i foder… folk her på landet har ikke engang til at købe en liter mælk til deres børn.

Nåh, jeg sagde at de skulle give ormemiddel til såvel tæve som unger og få de små til at spise selv, lade dem være hos moderen til “opdragelse” til de var ca. 2 mdr. og give tæven et æg i maden hver 2. dag for at få proteiner og der gik der kuk i det!!! Tæven vil de af med også, for hun stjæler æg fra både dem selv som deres naboer!!! Nu er det jo sådan i naturen at et æg ikke altid bare er et æg forstået på den måde at et HELT æg ikke er det samme som et æg, der er slået ud og givet i foder, men da tæven nu er STARTET med et helt og ved, hvordan det smager slået ud, fordi hun ved, hvordan man knækker det, så er det et problem, så jeg sagde “drop det der med ægget og sørg for, at tæven ikke lærer ungerne, hvordan man finder og æder æg” for, så er de “bound to be” bundet, resten af deres liv, folk her er fattige og lever selv af deres løsgående høns æg, og det er bare bombesikkert at tidligt eller sent, bliver de hunde forgiftet, som “hugger” æg eller at de bliver bundet, og så kan de selv om resten.

Jeg tilbød foder, men det havde de penge til, så jeg tilbød kastration af tæven plus tævehvalpe, og det ville de gøre, når vi den 19 marts 2011 har kastration i nærheden, og det ville de så gøre!! Jeg vil sørge for, at de denne gang ikke “glemmer” det for jeg har deres telefonnummer og vil ringe inden, give en god rabat for flere dyr, så jeg sikrer mig at de kommer.

En dame ringede, grædende, og spurgte om jeg ikke kunne komme og tilse hendes lille tæve, der var blevet kørt over og nu ikke kunne bevæge sig. Jeg spurgte hvornår det var sket og det var for en 20 minutters tid siden. Den lille havde ligget under en bil, der blev startet og hun har sikkert sovet dybt og ikke fået flyttet sig, hun ligger med hvalpe, men de er store nok til at man kan introducere opblødt foder, så det er da altid noget. Jeg sagde at hun skulle kontakte en dyrlæge, men i mellemtiden give tæven noget smertestillende, små (forkælede) hunde, det være sig hanhunde eller tæver, er mere følsomme, ikke så robuste, som dem der er større og mere vant til “livet” som hund, det ser vi hver gang til vores kastrationer i opvågningsfasen, de tager længere tid og det samme gør sig gældende for katte!!! Egentligt ganske interessant og jeg kan ikke forklare hvorfor, men sådan er det!!! Nåh, det var heldigvis et tidspunkt, hvor diverse dyrlæger arbejder, og da jeg ikke har hørt mere går jeg ud fra, at hun har kontaktet vet. Diego og jeg vil vide mere, når han præsenterer mig for regningen!!!! Med forbehold for, at I tror jeg er tosset, så gjorde det mig “glad” at hun græd over sin lille hund, og det er fordi at vi nu om stunder ser, at folk virkelig er glade for deres dyr og bekymrer sig om deres ve og vel, sådan var det nemlig ikke for bare ti år siden, så som I ser, nu er vi begyndt at “høste hvor vi har sået”…..

Zoraida, en gammel bekendt, ringede fra en lille by i nærheden og spurgte om jeg kunne hjælpe med en kastration af hendes nabos tæve der, endnu, engang var gået i løbetid. Hendes nabo er en ældre kone, pensionist, som var ved at spare op til sterilisation af tæven som, åbenbart, går i løbetid oftere end normalt, ca. hver 3. måned. Jeg vil æde en gammel hat på, at tæven er en af dem jeg kalder en “urhund”, de går nemlig i løbetid hurtigt efter hinanden fordi de, ifølge deres natur, skal sørge for at komme med afkom fordi de ved, at ud af 6 hvalpe, overlever måske en. Det er også dem, der i løbetiden, sørger for at de bliver gravide og dermed lader de “alle komme til”, således at vi ser, et kuld med f.eks. tre forskellige fædre, eller at de pga. deres enorme arvemasse, kommer op med helt, helt forskellige hvalpe, hvor ikke een ligner den anden, heller ikke mentalt set, nogle er sky andre frembrusende og det er faktisk spændende at følge sådanne hvalpe….. MEN ikke SÅ spændende at jeg vil tage dem til mig med mindre det er absolut nødvendigt, f.eks. at tæven ligger med dem på en mark i et hul og den slags.

Nuvel, Zoraidas nabo er pensionist og får en pension fra staten på 70000.00 colones, noget i retningen af 700.00 DKK og det skal hun leve for, ikke nemt, når der skal betales lys, vand og andre fornødenheder f.eks. mad!! Men hun havde kalkuleret at tæven ville gå i løbetid 4 mdr. efter fødslen af kuldet, så hun var gået i gang med at spare og det hun havde sparet op i løbet af to måneder var 2 x 30.00 DKK, altså ca. 60.00 kroner, men hvad nu, når dyrlaegen forlanger 100.00 kroner??? Jah, så ringer man til mig og aftalen blev at jeg hjælper den gamle dame med halvdelen og hun har en tier til overs til at købe noget mad til sig selv, og det gør jeg, med jeres penge, for hvis folk selv viser initiativ, så er jeg den sidste der lader dem i stikken. Det er jo det det hele går ud på…. hvis de hjælper dyrene til et bedre liv, så hjælper jeg dem med at få det til at passe og det er bla. det, jeres penge går til….

Kan I huske jeg fortalte om en lille tæve-hvalp jeg hentede på gaden, fordi den var for lille til at gå der, SUSY, hedder hun og er nu en “ung dame” der har haft sin første “løbetid” til trods for at hun er opereret!!! Jah, det kan man jo ikke umiddelbart forstå men nogle gange sker det, at dyrlaegen ikke får det hele af de to ovarier med ud, og så er de fejlopereret og går dermed i normal løbetid, men uden at kunne blive gravide eftersom uterus er fjernet. Jeg siger jer, et bøvl med hannerne her, alle opererede men DUFTEN!!!!! Nåh, SUSY er en smart lille tæve og fandt ud ad, hvordan man kunne komme ud af inhegningen, hvor hun sov om natten, sammen med (Per)- Nille og Willy, resten af tiden går de løse, men det ville hun altså også om natten, hvor hun i øvrigt huggede Dexters hundehus, så han måtte sove på det bare gulv i gæstehuset.

Nuvel, søndag aften, efter fodring, kom en bekendt forbi med en hundeflok og SUSY besluttede sig for at følge dem, de er alle små hunde og hun er sådan mellemstor, men har en karakter, som hun udøver overfor de hunde, der tillader det!! SARA her tillader det ikke, så SUSY er nu overhund og bestemmer farten hos denne bekendte, de har 15 små hunde, de fleste hentet fra gaden og kan, naturligvis ikke have hende “på kost” også, men det lader til at de er ok med at have hende der, og jeg sender så en pose mad ind imellem, dels til de små, dels til hende, jeg mener om jeg skal fodre hende her eller der, kan jo være ligegyldigt, det jeg vil have er, at hun har det sådan som hun selv vil og er det hos dem, er det ok med mig…..

Mit sidste nye “skud på stammen” er en tæve som Marito hentede i går, egentligt ville jeg ikke, men tæven bliver voldtaget, går jeg ud fra, af en nabo som bruger hende til sex!!!Naboen er skilt, det tror jeg på, hvilken kvinde vil have en mand, der først har været hos grise, hunde, høns etc. og så komme dansende og vil noget hos en selv!!! Jeg skal ikke kunne sige hvorvidt en hund lider overlast af “denne behandling”, tror egentligt ikke der ligger nogle undersøgelser om dette, men naboens nabokone, kunne ikke holde tanken ud for hver gang hendes mand gik på arbejde, hentede naboen hunden osv……. hvad er det man siger i DK???…. vi lader den lige stå lidt!!!

Nåh, hvorom alting er, stå eller ej, hunden er her og nu skal jeg bare passe på, at han ikke kommer her og vil have hunden, men Marito mener, at det vil han ikke turde, men hvem ved???Nåh, “den bro krydser vi, når vi når den” og så ser vi videre, foreløbigt er hun rolig, står i loebesnor, men ser ud som en hund, der bare venter på at blive sluppet og gå derhen, hvor den helst vil være!!!! Tiden vil vise, hvad vi stiller op med hende, hun er vant til at gå rundt frit og det er synd at have hende i snor, men det “andet” er jo også synd, jeg ved ikke, for mig er det unaturligt, en hvilken som helst anden “race”, dyr som mennesker ville aldrig indlade sig med andre dyr end deres egen race med formålet at reproducere sig, men vi mennsker laver “lidt om” på det hele og bruger dyr i mangel af bedre… Nåh, det er jo så nyt, hun kom i går, og lad os se, om hun kan falde til her hos os.

Og til slut, har vi haft bryllup i det “lille hus”….Laura, min hundeveninde, som hjælper til ved kastrationer, blev gift her den 8. jaunar 2011 med 46 gæster, en advokat giftede dem og det var en rigtig hyggelig fest i nogle timer inden de fortsatte hos dem selv med andre. De har få penge og at leje et lokale var lige i overkanten af, hvad de kunne klare, så jeg foreslog at de kunne holde brylluppet her, vores egen søn blev også gift her på terrassen for ti år siden og da vi har plads nok, var det ikke noget problem, dog havde jeg sagt til hende, at jeg lagde hus til, men ud over det, måtte de selv klare resten, lejning af stole, borde og den slags, også maden skulle de stå for plus drikkevarer. “Helt fint” sagde de unge “det klarer vi”, men selvfølgelig, vi er jo i Costa Rica… bruden kom for sent og skulle skifte tøj her, så manglede ringene, og gæsterne kom, men der var ingen til at tage sig af dem bortset fra mig, og jeg havde intet at byde på af drikkevarer eftersom Laura skulle komme med det, det eneste jeg havde var en lille snack, som en veninde havde arrangeret og som var mit bidrag, den røg i den grad for deres manglede også, samt isen til den varme cola… bryllupskagen måtte de købe, den de havde bestilt kom ikke, for damen var taget på ferie uden at give besked….. jøsses Leute, men det var slet ikke noget problem for nogen, det er man vant til her, jeg var ved at dø, begyndte at undskylde overfor folket, men det er nok fordi at 18 år her, stadig ikke har gjort mig til costaricaner!!!!! Jeg kan så meget andet, men det der…. det har jeg altså svært ved…… jeg mener, bare lidt forberedning og alligevel ligger jeg galt, de havde alt med stole og dekoration og alt det der, færdigt allerede i november, men de små detaljer… apropos ringe, så var de bestilt i november, og Laura har taget lidt på siden da, og så skulle den stakkels Pablo jo putte ringen på, og hvad sker der så…. den gik kun til halvdelen af fingeren, han knoklede rundt til Lauras jamren, så mutter her, måtte hente noget sæbe og med bøvl og besvær, fik hun ringen på og blev deklaret for gift.

Jah, alt for idag, jeg er ved at forberede et par runder her og der, prøver mit nye “eksperiment” med små, så vi har tid til ungerne og få en god snak med de voksne om dyrehold som sådan, wish me luck, I need it ….

Et NYTÅRSKNUS til alle
fra dyrene her og Lise

Dette indlæg var udgivet den Ikke-kategoriseret. Bookmark permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial