Klinikken i Dharamsala – 7. november 2006

Af Dyrlæge Robert Hellebek

Der kommer skam mere info her fra Dharamsala. Der har selvfølgelig stadig været en hel del organisatorisk at ordne, men det meste er da ved at være på plads. Samarbejdet med Tibet Charity og Gunver er exellent. Gunver, som er leder for health-afdelingen, er virkelig fantastisk.

Vi har nu fået lavet et turnus program for de forskellige steder vi tager hen i lokal området for at behandle og operere dyr. Det betyder, at vi om formiddagen tager til et af disse steder og udføre diverse behandlinger “on-site”. Stederne, hvor vi tager hen stiller så lokaler til rådighed. Enkelte steder bliver vi dog nødt til at sætte en camp op da det er alt for langt væk fra Dharamsala.

Et af vores lokale projekter, er at hjælpe Ani-La – en ældre dame – med at fodre og behandle de 20 – 25 gadehunde, som kommer hos hende.
Et andet projekt, hvor vi tager på Tibetan Childrens Village (TCV), og kastserer/steriliserer og behandle hundene på skolen. Børnene er enormt nysgerrige og er næsten ikke til at holde væk.

Klinikkens åbningstider ser sådan ud:
Mandag – fredag: Fra 8-12 er der operationsprogram enten på klinikken eller i marken.
Fra 14-16 er der åben konsultation for alle.
Weekend lukket.

Vi skulle jo også gerne nyde det smukke Himalaya og den dejlige befolkning. Så selv om vi er i Tibet charitys hus, er det ikke kun for tibetanere – alle er velkomne.

Ting som vi godt kunne bruge her, ville være et inhalation anæstesi apperat, et røntgen- og et blodprøve apperat. Altså store ting, men de er nødvendige især for en permanent klinik. Folk skal ellers køre 2 timer for at komme til Palampur Veterinærskole. og det er dyrt at komme dertil. Mange folk har ikke råd til dette og i akutte situationer er det ikke muligt.

I dag var vi nede i Dharamsalas største slum for at vaccinere, skab- og ormebehandle de hunde der holder til der. Dette projekt har det formål både at behandle hunde, men også mennesker får gavn af dette, i det at hverken hunde eller mennesker får rabies, som overføres ved bid fra hund til menneske. En del af de beboerne i slummen bliver bidt af hunde og enkelte er døde af rabies. Mange af dem har også skab og orm. Så ved behandling både af skab og orm, er infektionskilden til disse sygdomme minimeret, så meget som muligt. Skab er den tredje hypppigst forekommende sygdom hos befolkningen i slummen. Ved at behandle hundende for skab forsvinder sygdommen langsomt fra området, da infektionsvejen kun er mulig fra hund til menneske.

Mange ejere opdrager ikke deres hunde, og den eneste motion mange af de private hunde får er, at få lov til at stå på balkonen eller altanen hele dagen. En del af dem har dog også diaetetiske problemer samt vitamin- og mineralmangel, da hundene får menneskemad. Desuden har der indtil nu ikke været en ordentlig klinik til at tage sig af folks private hunde. Så en del døde efter sygdom.

Gadehundende i den øvre del af Dharamsala ser dog meget bedre ud end i den nedre del. Den tibetanske del af byen er den øvre og den indiske del er den nedre. Der har før været camps for gadehundende i den øvre del af byen, og det bærer stadig sit præg – heldigvis. Tibetanerne fodrer dog også hundende (og bare generelt alle dyrene), hvilket inderne ikke gør.

Vi ser forskellige slags cases her – mest traumer fra enten biler eller andre hunde. Da hundende ikke er vaccineret, ser vi også et par hunde med hundesyge. Vi har to hanhunde med sticker sarkom (transmissible veneral tumor), disse bliver behandlet med et kemo-terapeutikum (vincristin) 1 gang om ugen i 4 uger.
De fleste operationer består egentlig i at kastrere dyrene – dette gøres på gadehundene ikke som normalt nemlig i meidt linien, men fra flanken. Dette gøres for at undgå alvorlige komplikationer man normalt ville få øje på hos et husdyr.

Det kan være enten gadehunde som vores hundefanger fanger eller folk bringer dem selv. Vi er begyndt at have rigtig travlt på OP-programmet, så det bliver godt at få et par dyrlæger mere herned. Der er rigtig mange, som allerede har bedt om vores hjælp i forskellig områder af Kangra (Distriktet hvori Dharamsala ligger).

Den mest interessante patient vi har haft indtil videre er dog en meget speciel schæferhund. Nemlig Hans Helligheds Dalai Lamas personlige hund. Det er en schæferhundtæve på 7 år. Den havde en mammatumor (knude ibrystet) i det tredje venstre mammarkomplex. Hun har det fint efter operationen og Hans Hellighed har givet os en Tsanka og en bog hver, som tak for vellykket behandling. Når Dalai Lama kommer tilbage til Dharamsala – han er i Japan lige nu – signerer han Tsankaen. Det ser vi rigtig meget frem til.

Vejret er dejligt. En masse solskin, men om aftenen er det begyndt at blive koldt. Vinteren står efterhånden for døren.

Catherine kommer først tilbage til Dharamsala i januar. Der kommer dog en ældre australsk dyrlæge i næste uge. Det skal nok blive hyggeligt.

Mange hilsener
Robert i Dharamsala

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial