MOROGORO Neutraliserings- og vaccinationsprojekt

UK Frivillige fra Fakultetet for Veterinærmedicin Sokoine University of Agriculture (Morogoro). Fra venstre mod højre ses: Tina, Dr. Thomas W. Kahema, Prof. Bittegeko (som holder nogle bøger) og Emily.

UK Frivillige fra Fakultetet for Veterinærmedicin Sokoine University of Agriculture (Morogoro). Fra venstre mod højre ses: Tina, Dr. Thomas W. Kahema, Prof. Bittegeko (som holder nogle bøger) og Emily.

Tanzania Animal Welfare Society (TAWESO) er en ikke-statslig (NGO), almennytting organisation registreret i Tanzania (00NGO/0492, hvis hovedformål er at fremme dyrevelfærd i Tanzania. Vi er en gruppe mennesker (dyrlæger, lærere, lokale, landmænd), som for tiden fortrinsvis arbejder på frivillig basis. TAWESO er en græsrodsorganisation, som blev registreret den 18 april 2008, og er en organisation af frivillige, som har til formål at hjælpe dyr ved at bekæmpe alle former for dyremishandling. I Tanzania prioriterer mange mennesker stadig dyrevelfærd lavt, da de har mange andre udfordringer at kæmpe med, som for eksempel gadebørn, ekstrem fattigdom og sult. Regeringen yder således ikke finansiel støtte til  almennyttige organisationer, så derfor arbejder vores organisation hårdt for at forbedre dyrevelfærden i Tanzania.Udover de normale rutineaktiviteter med at hjælpe dyr, der lider i vort land, driver TAWESO et projekt, som skal kontrollere bestanden af hunde og katte i Dar es salaam og Mpwapwa-distriktet i Dodoma Regionen, og i sidstnævnte område har vi et dyrevelfærdsprojekt for æsler.

PROJEKTET:
Projektet blev gennemført i Kihonda, Morogoro and Lupeta distrikterne og i nogle dele af Mpwapwa Livestock Research & Training Institute i Mpwapwqa Distriktet, som ligger i Dodoma regionen, omtrent 700 kilometer fra Dar es salaam. De involverede landsbyer var Chang’ombe, Bumila og Lupeta og LITI. Projektet blev gennemført af to af TAWESOs frivillige medlemmer fra Dar es salaam (Dr. Thomas W. Kahema og Richard Itaba), samt to andre frivillige dyrlæger fra UK (Tina Nurse og Emily Willoughby), som sluttede sig til os ved gennemførelsen af projektet.

”Operationsstuen” til gennemførelse af neutralisering under Baobabtræet i landsbyen Bumila i Mpwapwa Distriktet.

”Operationsstuen” til gennemførelse af neutralisering under Baobabtræet i landsbyen Bumila i Mpwapwa Distriktet.

Hver morgen opstillede vi vore operationsborde under et træ og udførte operationer omgivet af snesevis af  nysgerrige lokale. Hundene, som ikke er vant til tæt menneskelig kontakt, modsatte sig at blive bundet. Hundefangeren (som er blev ansat ved hjælp af en tidligere donation fra SNIP International Charity i England) var en stor hjælp, sammen med Richard Itaba, vores særdeles kompetente og erfarne ”Animal Field Officer”. Mange børn gik hele den lange vej til klinikken barfodet, med deres hundehvalpe i favnen for at hvalpene kunne blive undersøgt af en dyrlæge – noget de normalt ikke har mulighed for i deres egne landsbyer. Efterhånden som rygtet om klinikken blev spredt, strømmede der gradvis flere til. Taknemmeligheden var stor og behovet for denne slags hjælp meget stort. Det er ikke fordi, man ikke har råd til at holde dyrene raske. Årsagen er manglen på forskellige faciliteter i Mpwapwa området. Mange hunde var underernærede og var inficerede med flere forskellige former for parasitter, i særdeleshed flåter, skab og mider. Andre havde tumorer på kønsdelene (Transmissible Veneral Tumour (TVT) og vi måtte bortoperere disse tumorer ved neutraliseringen. Forebyggende behandlinger er ikke mulige.

Projektet blev gennnemført over en periode på to måneder, afbrudt af  valg fra oktober og november 2010. I alt 51 hunde blev neutraliserede (20 steriliseringer og 31 kastrationer) og 6 hankatte blev kasterede and 4 hunkatte blev steriliserede. 198 hunde og 18 katte blev vaccinerede mod rabies og fik ormekur. Projektet blev støttet af Dyrenes SOS, Danmark og andre donationer.

 

Billede 7
De bedste hilsner fra Tanzania Animal Welfare Team.