af Dyrlæge Mogens Østergaard Hansen
I august 2007 var dyrlæge Mogens Hansen fra Dyreklinikken Holger Danske i Spanien på frivillig basis for at hjælpe et gadekatteprojekt. I løbet af de 5 dage, hvor han opholdt sig på klinikken, blev der steriliseret og mærket 85 katte og 22 hunde. Her er hans fortælling om turen:
Gennem mit arbejde med gadehunde i Indien og Thailand er jeg kommet i bestyrelsen i den nystartede forening Dyrenes SOS. Formålet for denne forening er at støtte projekter for gadedyr (primært hunde, katte og hovdyr) i verden både praktisk og økonomisk. Ved generalforsamlingen blev vi spurgt, om der var mulighed for at hjælpe en organisation i Spanien i nærheden af Barcelona med et akut problem med gadekatte. I første omgang var jeg ikke interesseret, da jeg i forvejen havde planlagt et nyt projekt i oktober/november 2007 i Thailand, men efter lidt overvejelse fandt jeg en uge, hvor jeg kunne hjælpe dernede.
Vi tog ud til klinikken, som bestod af 3 rum med lysstofrør, nogle borde og et toilet…. og intet andet! Ingen køleskab, intet udstyr og ingen medicin. De dyrlæger, som havde været der før os gennem årene, havde også selv haft deres udstyr med, men de kunne virkelig godt bruge de mest basale ting på klinikken. Men det var jo bare med at komme i gang!
Gennem mine mange projekter i Indien og Thailand (se beskrivelser af disse projekter her) var jeg efterhånden vant til at arbejde under de mest mystiske forhold, så dette var jo nærmest luksus! Så frem med alt vores udstyr, og den første dag nåede jeg sådan set alle de katte (22 stk), som de havde regnet med, at jeg ville bruge 2 dage til. Så jeg så frem til en afslappet dag 2.
Den sidste dag var Anna og jeg så ude og se katteinternatet og hundeinternattet, og det var en stor oplevelse. Nu havde man hørt meget om de “onde” spaniere, der har tyrefægtning og hænger deres jagthunde, når de ikke er effektive mere. Og så kommer man ud til hundeinternattet, hvor det vrimlede med unge frivillige spaniere, som arbejdede med hundene uden løn og i 35 graders varme.
Vi var rundt og hilse på hundene, og langt de fleste var søde og meget kælne hunde. For ligesom de fleste steder i verden så er det store problem i Spanien, at de fleste gadehunde er startet som familiehunde. Man køber en hvalp, og når den bliver kønsmoden og måske lidt for stor, ja så er den jo ikke så nuttet mere. Man vil gerne have en ny lille hvalp, eller man skal måske besøge sin familie et andet sted i Spanien, og så slipper man bare hunden løs et stykke fra hjemmet….. og så har man en gadehund!
Samarbejdet med de lokale frivillige var rigtigt godt, men det er tankevækkende, så lidt interesse, der er fra det lokale som det statslige system til at hjælpe med det praktiske som det økonomiske. Der burde være ordentlige forhold med lokaler og udstyr, ligesom de frivillige burde være aflønnet. Som det er i dag, så bruger de en stor del af deres private penge på at hjælpe dyr i nød!
Anna og jeg nåede også at opleve Barcelona, hvor vi havde indlogeret os på et hotel tæt ved den meget levende hovedgade La Rambla. Vi var ellers blevet tilbudt privat indkvartering ude ved Castelldefels, men havde valgt hotellet for at være tæt på centrum af Barcelona, når vi havde fri.
Men den sidste dag, hvor vi var inviteret til Paella og Sangria hos Jose Louis og hans kone sammen med de andre hjælpere, blev vi inviteret til at overnatte hos den dame, som først havde tilbudt os indkvartering. Vi havde egentlig planer om at køre hjem til Danmark, men det blev sent, og det var hyggeligt, så vi sagde ja tak.
Da vi så hendes hjem, besluttede vi, at her kunne vi da godt tage ophold næste gang. Kæmpehus med vores egen afdeling med stue, soveværelse og baderum på en bjergskråning. Stor swimmingpool med direkte udsigt udover Middelhavet. Stor terrasse ovenfor poolen. Rent Hollywood!
Næste projekt er nu Thailand, hvor vi foreløbig er 3 dyrlæger og 9 veterinærsygeplejersker fra Danmark, Sverige og Norge – mere om det senere.