Oplæring af dyrlæger i Phnom Penh – nyt fra ARC

, ,

Cirka 5 millioner hunde og et ukendt antal millioner katte bor i Cambodja, heraf størstedelen i Cambodjas hovedstad Phnom Penh. Cambodja har en befolkning på cirka 16 millioner, hvilket betyder, at der i Cambodja er næsten 3 gange så mange hunde og over 4 gange så mange katte per indbygger, som der er i Danmark.
Mange af disse hunde og katte bor hos familier, der har svært ved at brødføde sig selv, og mange af dyrene bor på gaden.

Animal Rescue Cambodia (ARC) ligger i Phnom Penh. I efteråret 2021 blev de strammeste af COVID-restriktionerne i Phnom Penh løftet, og der er ikke umiddelbart udsigt til en fuld lockdown igen lige foreløbig. Al personalet hos ARC er blevet vaccineret mod COVID19 og nogle har allerede fået deres tredje stik. Alt dette betyder, at ARC igen kan udføre deres arbejde for fuld styrke med hovedfokus på at behandle syge og tilskadekomne gadedyr på deres klinik, ARC Centre. De kan desuden igen skrue op for antallet af operationer, og deres mål for 2022 er at få neutraliseret over 500 katte og over 2000 hunde. For at nå dette ambitiøse mål, har ARC ansat fire nye dyrlægeassistenter.

Foreningen Dyrlæger uden Grænser har tidligere med succes støttet videreuddannelse af dyrlægeassistenter hos ARC (læs mere her), og ARC ansøgte derfor FDUG om en donation til at kunne træne de fire nye dyrlægeassistenter i såkaldt HQHVSP [High Quality High Volume Spay and Neuter – på dansk ”hurtig og sikker neutralisation”, red.]. Donationen blev sendt afsted i slutningen af september 2021, og ARC har virkelig fået brugt pengene fornuftigt – hurtig og sikker neutralisation af gadedyr er en af grundpillerne i effektive ABC-programmer.
Læs eventuelt mere om ABC-programmer her.

Hvorfor er ekstra træning nødvendigt?

Dyrlægeuddannelsen på Royal University of Agriculture i Phnom Penh er en fireårig bacheloruddannelse. Man kan vælge at læse yderligere to år for at opnå en kandidatgrad, men det er langtfra alle, der vælger dette. Bachelordelen af uddannelsen fokuserer hovedsagligt på at diagnosticere og behandle landbrugsdyr, og undervisningen omhandlende mindre dyr som hunde og katte er ret mangelfuld.

Når ARC ansætter dyrlæger fra universitetet i Phnom Penh, bliver de derfor først ansat med titlen “dyrlægeassistent”. På ARC bliver de trænet i at diagnosticere og behandle hunde og katte, og de arbejder under opsyn af seniordyrlæger – både lokale og internationale – som oplærer dem i de nyeste og bedste metoder indenfor behandling, klinikprocedurer og operationer, samt hvordan de kan opsøge ny viden og blive ved med at udvikle sig i løbet af deres karriere.

Træning af fire nye dyrlægeassistenter

Med FDUGs donation kunne ARC træne deres fire nye dyrlægeassistenter – Ms. Laihouy, Ms. Makara, Ms. Pirun og Mr. Pov – i High Quality High Volume Spay and Neuter. Dette inkluderede oplæring i hele processen lige fra anæstesi, præ-operative undersøgelser og overvejelser, der kan have indflydelse på operationen, selve procedurerne (sterilisation og kastration af både hunde og katte), samt post-operativ overvågning og behandling.
Med disse fire nye par hænder i operationsstuerne er ARCs ambitiøse mål om et højt antal professionelle neutralisationer i 2022 kommet et skridt nærmere.

Andre nyheder fra ARC

Udover den succesfulde oplæring af Ms. Laihouy, Ms. Makara, Ms. Pirun og Mr. Pov, har ARC også arbejdet hårdt for at hjælpe gadedyrene i Phnom Penh i 2021 trods flere omgange med fuld lockdown.

Fra januar 2021 til november 2021 havde ARC:
• Neutraliseret og vaccineret 700 hunde og katte
• Vaccineret yderligere 1000 dyr med kernevacciner og rabiesvacciner
• Omplaceret 190 dyr til gode hjem
• Reddet 77 hunde fra at blive solgt til slagterier(!)
• Behandlet diverse lidelser hos cirka 650 hunde og katte, der holder til ved de lokale templer
• Fodret gadedyr med i alt 995 kg foder under de hårdeste lockdowns
• Undervist cirka 2100 lærere og 58000 elever med fokus på rabies, og hvordan det kan undgås
• Hjulpet 12 forskellige lokalsamfund med i alt cirka 4500 dyr med både dyrlægehjælp og undervisning i god dyrevelfærd
• Trænet 6 dyrlægeassistenter i HQHVSN

Animal Rescue Cambodia har endnu engang imponeret os her i Foreningen Dyrlæger uden Grænser – dyrene i Phnom Penh og de omkringliggende områder har virkelig brug for hjælp, og ARC leverer gang efter gang denne hjælp. Yderligere beskrivelser af ARCs fokusområder kan ses her.

Phnom