Opdatering: de ukrainske heste

, , ,

Janne og de ukrainske heste

Foreningen Dyrlæger uden Grænser blev i marts kontaktet af Janne, som havde fulgt nøje med i situationen med dyrene fra Ukraine og syntes, at der manglede fokus på hestene.
Der var rigtig mange danske hesteejere, der tilbød hjælp til fx transport og opstaldning, men der manglede struktur. Janne gik derfor i gang med at strukturere hjælpen til heste og hesteejere fra Ukraine i Facebook-gruppen ”Danish help to Ukraine – horses and families”.
Der kan læses mere om baggrunden for gruppen på hestemagasinet Malgré Touts hjemmeside her.

Der var også brug for hjælp til indsamling af donationer, og det var her, FDUG kom ind i billedet. Vi havde allerede gang i en indsamling for dyrene i Ukraine, og det var derfor nemt at indgå et samarbejde om at indsamle til hestene – donationer via MobilePay eller bankoverførsel skal blot mærkes ”Heste” eller “UK hest”, hvis man ønsker, at ens donation går specifikt til Ukraines heste.
De donationer, der indsamles til hestene, vil blandt andet blive sendt til Ukrainian Equestrian Federation – Charity Foundation (UEF-CF), som hjælper heste ud af Ukraine via Polen, og Animal Rescue and Care (ARCA), som er en rumænsk organisation, der normalt arbejder med de vilde heste i Danube-deltaet samt forbedring af livskvalitet for arbejdsheste i den sydlige del af Rumænien. Under krigen har de sadlet om til at evakuere ukrainske heste via Rumænien og levere foder til stalde i Ukraine.

De første heste er evakueret

Facebook-gruppen har allerede været med til at hjælpe heste ud af Ukraine. Janne blev kontaktet af nogle svenske medlemmer, som havde brug for ekstra chauffører og biler – og takket være gruppen, blev dette videreformidlet til nogle af de danskere, der havde meldt sig under fanerne med hjælp på den ene eller anden måde.
Opdateringerne om evakueringen er indsat som billedserie nedenfor.

Heste i Ukraine under krigen

Janne har sendt os nedenstående rapport om den generelle situation for heste og hesteejere i Ukraine under krigen, og den giver en rigtig god forståelse for, hvilke udfordringer, vi står overfor…

”Efter Ruslands invasion af Ukraine er heste og deres ejere også blevet ramt. Det er mere komplekst at flytte og transportere heste end for eksempel hunde og katte, selvfølgelig både på grund af deres størrelse, men også fordi der er andre EU-regler for kæledyr kontra heste.
Jeg har selv kontakter i Ukraine og Rumænien, og denne statusrapport er blandt andet på baggrund af disse kontakter samt andre organisationer, for eksempel UEF-CF, ARCA, FEI m.fl..

Situationen i Ukraine er særdeles udfordrende, og mulighederne for evakuering er og har været begrænset. Behovet for hjælp til evakuering, foder mm. til hestene er stigende, og situationen bliver mere og mere kritisk. Nogle steder har man set sig nødsaget til at slippe hestene fri, andre steder er hele stalde blevet bombet imens dyrene opholdt sig der, eller russiske soldater har hærget og besat staldene samt skudt heste.
Det forventes at cirka 1000 heste og omkring 100 stalde, rideskoler, stutterier mv. vil få akut brug for hjælp til foder og evakuering i løbet af april måned.
Der er p.t. etableret transitstalde i Ukraine i områderne omkring Kyiv, Lviv samt Zymna Voda tæt på den polske grænse, hvortil de evakuerede heste transporteres. Herfra bliver flere af hestene transporteret til en EU-stald (godkendt til karantæne) i Polen ved navn Lesna Wola, hvor UEF-CF har en samarbejdsaftale med ejeren. Herfra flyttes hestene til andre stalde i Polen eller andre EU-lande.

Transport af hestene ud af Ukraine er vanskelig, og der er mangel på chauffører samt egnede køretøjer, som kan/vil køre ind i Ukraine. Meget er baseret på frivillige. Der er ventetider for hestene ved grænsen. Hestene skal have pas, chip og sundhedscertifikat for at krydse grænsen til EU. Der er også mange ukrainere, som ikke har råd eller haft mulighed for at rejse den nødvendige kapital til transport samt udfærdigelse af dokumenter, som skal følge hesten. Dokumenterne alene koster cirka 800 euro. Rigtig mange ukrainske hesteejere er p.t. desperate for hjælp, og søger den blandt andet i Facebook-grupper som for eksempel ”Danish help to Ukraine – horses and families”.

Der arbejdes fortsat på at finde flere egnede stalde både i Ukraine og Polen, som kan bruges til transit- og/eller karantænestalde. Her har UEF-CF støttet økonomisk, ligesom de har støttet med foder fra indkomne donationer. Med risiko for overfyldte stalde i Polen arbejdes der på at etablere flere bokse og stalde i Lviv i Ukraine, og nogle er allerede doneret af FEI. Men der er fortsat et stort og vedvarende behov.

Foderet til de heste, der fortsat er i Ukraine, transporteres via EU-transportkorridorer med både lastbiler, tog og fly til et opsamlingssted nær Lviv, hvorefter det videredistribueres til stalde i blandt andet Kyiv og Kharkiv. Det er dog særdeles vanskeligt at nå herfra og ud til mindre stalde i Ukraine på grund af dårlige veje, manglende chauffører og køretøjer. Meget af arbejdskraften består af frivillige, som kører længere ind i Ukraine og leverer foder og humanitær hjælp samt hjælper med evakuering. Og med krigens eskalering er dette bestemt ikke blevet lettere. Det er synligt nu, at mange heste har tabt sig væsentligt, ligesom behov for beskæring/skoning ikke opfyldes.”

Læs flere indlæg om dyrene fra Ukraine her.