Der er aldrig to abc-­projekter der er ens, og en af de ting der er anderledes på denne tur, er at vi opererer rigtig mange katte. På tidligere projekter har der måske været nogle ganske få, fordi katte der lever vildt er så svære at fange, og fordi der ikke har været tradition for at holde kat som husdyr, sådan som vi gør det.

Det har været en overraskelse for os, at der er næsten lige så mange katte som hunde, der skal neutraliseres. Men alting udvikler sig, også her på Phuket, og det bliver mere og mere almindeligt at have kat i hjemmene, altså en kat der er tam og kan håndteres og kæles med. Samtidig er der sket det, at i takt med at bestanden af gadehunde er blevet så godt kontrolleret, er der blevet mere og bedre plads til at kattene kan trives tæt på mennesker.

katte-i-bur-3-500Hver dag kommer folk kørende til os med deres katte. Ikke helt på samme komfortable måde som vi selv transporterer vores dyr på hjemme. 2 eller 3 katte proppet ned i en kattekasse er helt almindeligt. Så op bag på knallerten og så afsted. Der er også ejere der bare har deres kat i favnen, siddende bag på en scooter. Af en eller anden grund finder katten sig i det og forsøger ikke sådan for alvor at slippe væk. Men uanset de store forskelle, så er det tydeligt at thaierne holder utrolig meget af deres dyr og er ligeså bekymrede når de overlader deres katte til os, og lige så glade for at hente dem igen om eftermiddagen, som dyreejerne er i Danmark.

For os dyrlæger betyder det, at vi kan nå at operere endnu flere dyr, for det er en del hurtigere at kastrere eller sterilisere en kat end en hund. Soi Dog Foundation, som vi arbejder for hernede, neutraliserer både katte og hunde gratis. gså selvom mange af dem ikke er gadedyr sådan som vi opfatter det. Men selovm mange hunde og katte har en ejer der fodrer og passer dem, så er der ikke tradition for at gå til dyrlæge, og endnu mindre er der penge til det. En almindelig og gennemsnitlig månedsløn for en ufaglært thaier er på 20000 baht, hvilket svarer til 4000 kr. Der findes ingen former for socialhjælp eller understøttelse, pension eller barselsorlov, så pengene rækker næppe til dyrlægeregninger.

katte-i-bure-500Så kattene ligger side om side med hundene, i bure og på bordet, og det er en utrolig stor glæde at vide at vi er med til reducere antallet af killinger og hvalpe, som vi trods alt stadig ser mange af!

Og glæden og taknemmeligheden hos dyreejerne er lige så stor!