billede-1-6Dyrlæge Mette Sand Jensen besøgte i november 2012 TAWESO, hvor hun var frivillig i 2 uger. Mette fortæller om sit ophold, som bød på behandling af hunde, katte, kvæg og høns.[divider]
“2 ugers frivillig arbejde for TAWESO i Tanzania” af dyrlæge Mette Sand Jensen

November 2012 tilbragte jeg 2 uger hos dyrevelfærdsorganisationen Tanzania Animal Welfare Society (TAWESO) i Dar es Salaam, Tanzania. Dette var en oplevelsesrig tur, hvor jeg fik mulighed for at se hvordan dyr holdes og behandles i et samfund, hvor mange mennesker selv lever under kummerlige forhold.

TAWESO:
Taweso blev oprettet i 2008 og er en non-profit, non goverment organisation som er registreret og godkendt af myndighederne. Organisationen består af ca 20 lokale frivillige med forskellig uddannelse såsom dyrlæge, lærer mm. De udfører flere former for projekter, der på sigt skal hjælpe dyr og mennesker. Det Veterinære arbejde styres og udføres af Doktor Thomas, som er lokal dyrlæge. Han har sin egen lille klinik i byen samt har på sin egen grund opført en bygning til organistionen. Denne bygning indeholder kontor samt bolig til de frivillige. Her foretages også til tider operationer på indfangede dyr.

Taweso har flere former for projekter og som frivillig har man selv indflydelse på hvad man ønsker at hjælpe med.  Eksempler på projekter er ”Donekey Welfare” hvor der tages ud i fjernområderne og hjælpes med plejning af æsler. Der udover udføres ABC projekter samt årlig rabiesdag, og lokalbefolkningen undervises i dyrevelfærd og hvordan man undgår at blive smittet med rabies.

Som frivillig
I mit tilfælde bestod arbejdet i ABC-projekter i Dar es Salaam. I Dar es Salaam ser man ikke umiddelbart mange vilde gadehunde. De fleste af de hunde man ser i gaderne tilhører nogen og bruges oftest som vagthunde. De er ikke særlig vandt til håndring, da de om dagen holdes indelukket på ejeren ejendom og om natten lukkes ud for at holde vagt og mange ender med at rende rundt i gaderne for at finde mad.

Størstedelen at det arbejde jeg udførte sammen med Doktor Thomas og hans hjælper bestod i at tage ud til folk og neutralisere hunde. I Tanzania er det faktisk de lidt mere velhavende der ejer vagthunde, men de har et andet forhold til dyr og kan eller vil ikke selv betale for at få dem neutraliseret. I tilfælde af uønskede hunde aflives disse med gift eller på anden grusom vis, hvorfor neutralisering er vigtigt for fremtidig dyrevelfærd.

Også katte har et hårdt liv i Tanzania. De fleste katte er vilde og holder til på restauranter, hvor de som regel er uønskede og dræbes hvis det kan indfanges. Mens jeg var der lykkedes det at indfange en enkelt killing på en restaurant, som blev steriliseret og lukket ud et andet sted. Doktor Thomas viste mig ligeledes en restaurant, hvor kattene var blevet accepteret, så længe TAWESO stod for at neutralisere dem.

Udover ABC-projektet tog vi også rundt og behandlede syge og tilskadekomne dyr og tilså nogle tidligere cases. Eksempelvis behandlede vi en hund med TVT, som er meget udbredt i Tanzania og også er en af grundene til at neutralisering er vigtigt.

En stor del af oplevelsen bestod i at se de forhold, som hundene blev holdt under. Det var som regel i små sammentømrede hundehuse i den bagerste del af ejendommen, som ligeledes ofte blev brugt som losseplads. Derved blev de fleste operationer foretaget under et træ med affald til anklerne og fluerne sværmende om hovedet. Da der ikke findes noget effektivt loppemiddel i Tanzania havde samtlige dyr også voldsomme mængder af lopper og mange var anæmiske og havde blødningsforstyrrelser. Ligeledes er det begrænset hvad der findes af veterinær medicin og meget af det Doktor Thomas havde at arbejde med var doneret af tidligere frivillige.

Afrika
Alt i alt var det en stor oplevelse at se Dar es Salaam, befolkningens levevilkår samt dyrenes forhold. Det skal ikke være nogen hemmelighed at tingene ikke går super hurtigt i Afrika. Folk er på trods af deres situation glade og meget afslappede og tager tingene lidt som de kommer. Det betød også at der ikke var en masse arbejde planlagt til mig, men blev organiseret undervejs. Det gjorde at der var meget spildtid og jeg kunne godt have ønsket mig lidt mere effektivitet. Alt i alt blev ca. 12 hunde neutraliseret og en enkelt kat blev steriliseret. Der blev der udover også tilset og behandlet nogle forskellige dyr såsom hunde, høns og kreaturer.

Doktor Thomas, hans hjælpere samt familie er dejlige mennesker der tog godt imod mig. Boligforholdene var ligeledes fine. Da det er et fattigt område, hvor hvide mennesker en en sjælden race får man utrolig meget opmærksomhed, når man færdes i gaderne og det er umiddelbart ikke et sted man skal gå rundt alene. Jeg vil derfor anbefale fremtidige frivillige at tage afsted sammen. Det er helt sikkert en stor oplevelse og kan varmt anbefales. Har man ikke selv mulighed for at tage afsted ved jeg at Doktor Thomas vil sætte stor pris på tilsendt medicin og udstyr. Jeg kombinerede turen med en lille weekend-safari, hvilket bestemt også kan anbefales.

Med venlig hilsen

Mette Sand Jensen
Dyrlæge[divider]