Status fra ARK på Kos

, ,

Animal Rescue Kos (ARK) ligger i den lille by Antimachia. Siden 2010 har ildsjælene fra ARK arbejdet på at gøre livet nemmere for både hunde og katte på den græske ø Kos.

ARK Kos 2021 7

Hvilket arbejde udfører ARK?

Arbejdet inkluderer blandt andet at indfange de vilde katte på øen og neutralisere dem – det er hårdt at føde killinger flere gange om året, når man er en hunkat, og som hankat kommer man oftere op og toppes, hvis man ikke er neutraliseret. Ikke-neutraliserede katte har også større risiko for at blive smittet med fx sygdommen katte-AIDS, da denne sygdom hovedsagligt smitter via bid fra en inficeret kat – og ikke-neutraliserede katte kommer oftere op og slås. Alle katte i ARKs varetægt bliver også vaccineret, behandlet mod parasitter, får en mikrochip og bliver tjekket for udvalgte smitsomme sygdomme ved en blodprøve. Hvis katten er indfanget i et sikkert område, bliver den sluppet løs det samme sted.

Nogle gange får ARK katte ind, som kræver længerevarende pleje, fx hvis de er underernærede eller efter en påkrævet operation. I disse tilfælde kan katten blive boende i ARKs shelter, indtil den er klar til at finde et nyt hjem.

ARK hjælper også vildfarne dyr med at finde deres ejer, ligesom de hjælper ejere med at finde forsvundne dyr, og de tilbyder billig neutralisation og chipning af privatejede dyr. Alt i alt et imponerende stykke arbejde!

Foreningen Dyrlæger uden Grænser støtter ARK

Foreningen Dyrlæger uden Grænser har tidligere doneret penge til ARK – første gang i 2019 efter to af bestyrelsesmedlemmerne havde været på ferie på Kos og med egne øjne set det kæmpe arbejde, ARK udfører (historien kan læses her).

For nylig sendte vi endnu en donation afsted til ARK, og vi har efterfølgende modtaget en stor tak samt denne rapport, som her er oversat til dansk:

“Kos har en kattepopulation på cirka 30.000 katte, det vil sige næsten én kat per person på øen. Mange af kattene formerer sig ukontrolleret, og dette leder til mange syge katte og killinger, som lider af virussygdomme som fx FIV og FIP [katte-AIDS og smitsom bughindebetændelse, red.]. Vores mål er at neutralisere så mange som muligt, så der kan sættes en stopper for alle de uønskede killinger og den lidelse, det medfører.

Nogle gange føles det som at “skubbe vand op ad bakke”, men vi kan gradvist se en forskel fra tidligere. Vi arbejder hele tiden skiftende mellem små landsbyer og mere turistede områder for at indfange katte, så populationen kan komme under kontrol. Dette har haft stor indflydelse på de små lokalsamfunds indstilling til kattene, da kattene er bedre accepterede generelt, når antallet er under kontrol – og mange af de lokale er endda begyndt at kontakte os, når de ser en ikke-neutraliseret kat [en neutraliseret kat kan kendes på et hak i øret, red.] eller en kat, der er syg eller tilskadekommen. Det er også lang tid siden, vi har oplevet, at folk har lagt gift ud til kattene, hvilket tidligere skete med jævne mellemrum.

I Kos Town har vi stadig et stort stykke arbejde foran os, da det dækker et meget stort område, men vi får langsom neutraliseret flere og flere af kattene. Vi har fået at vide, at turisterne er begyndt at påpege, at der er færre killinger hele tiden sammenlignet med de forgangne år, og det er opløftende nyheder. Nogle gange kommer vi dog til at fokusere på alt det arbejde, vi stadig mangler, og alle de katte, der ikke har et hak i øret, i stedet for at glæde os over den fremgang, der allerede er.

For nylig tjekkede vi vores optegnelser, og i oktober runder vi 5000 neutraliserede katte! Fortegnelserne dækker de sidste 5 år, så hvis man regner sammen, hvor mange uønskede killinger, der har været undgået, får man nogle helt astronomiske tal.“

Der kan læses mere om ARK på deres hjemmeside her.